Przeczytaj i zrób, bo takiego dania nie możesz ominąć. Z ziemniakami i mizerią smakują najlepiej

Przyrządzając obiad, chcemy, by wyszedł jak najlepiej. Szukamy najsmaczniejszych propozycji, by cała rodzina była zadowolona. Jeśli jednak w twojej głowie jest pustka, polecamy zrobić ten przysmak. Prosty w przygotowaniu, a smak jest nie do opisania.

Czasem są takie dni, kiedy nic nie przychodzi nam do głowy, a chęć zrobienia pysznego obiadu jest wielka. Wtedy sięgamy po najprostsze i najpopularniejsze przepisy. Polecam jednak nieco zaszaleć i zrobić coś, co wcześniej nie gościło na twoim stole.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jedną z takich propozycji są kotlety z soczewicy. Nawet klasyczne mielone nie dorównują im smakiem. Ich aromat rozchodzi się po całym domu i trudno się im oprzeć.

Przepis na kotlety z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 90 g kuskusu,
  • 2 szalotki,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej pietruszki,
  • bułka tarta,
  • łyżeczka ostrego curry w proszku,
  • szczypta chili w płatkach,
  • pół litra wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i przełóż do miseczki.
  2. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki oczyść, obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek obierz i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzuć do pojemnika miksującego. Rozdrobnij na mniejsze części. 
  3. Tak przygotowane warzywa przenieś do garnka. Dodaj kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 15 minut. Następnie odstaw do przestudzenia.
  4. W tym czasie od miseczki wsyp 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chili. Dodaj także posiekaną pietruszkę i zamieszaj.
  5. Z masy, która powstała z soczewicy i kuskusa uformuj kotlety o kształcie mielonych. Każdego kotleta obtocz w mieszance bułki tartej i przypraw.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zgrabne kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki połóż na ręczniku kuchennym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.