kuchnia wegetariańska
-
Kotlety sojowe a'la schabowe z mega pyszną panierką i nie tylko. Rodzinny obiad dla fanów roślinnej kuchni
Kotlety sojowe to dobra alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Wiele osób już po pierwszym kęsie zachwyca się nietuzinkowym smakiem tych wegetariańskich kotletów. Jak je zrobić? Podajemy najlepsze przepisy na pyszne kotlety przygotowane na trzy...
-
Kotlety sojowe - najlepszy przepis na klasyk kuchni wegańskiej. Pyszny i zdrowy obiad bez mięsa
Diety wegetariańska i wegańska coraz bardziej zyskują na popularności. Jedną z najbardziej znanych bezmięsnych propozycji są kotleciki sojowe. Oprócz tego, że nie zawierają mięsa, są bogatym źródłem składników odżywczych - dostarczają bowiem dużo...
-
Pasztet z cukinii to idealny smakołyk o tej porze roku. Ten trik sprawi, że będzie obłędnie kremowy
Pasztet z cukinii to doskonały pomysł na przetworzenie dużej ilości sezonowych warzywa, ale także wyśmienita uczta dla podniebienia. Wegetariańska wersja klasyka, który często króluje na polskich stołach, jest banalna w przygotowaniu, kusi aromate...
-
Zamiast mielonego użyj tego składnika. O przepis na te kotlety zapyta każdy. Smaku nie da się opisać
Kotlety to popularny element dań obiadowych. Zazwyczaj wykonuje się zaledwie dwa rodzaje, bo mielone i schabowe. Jednak nie tylko one świetnie smakują z młodymi ziemniakami i surówką. Podczas przygotowania obiadu spróbuj tego przepisu i przekonaj...
-
Jak zrobić bulion warzywny, żeby był głęboki i esencjonalny? Przyda się piekarnik i dwa tajemnicze składniki
Bulion warzywny jest bazą wielu zup i sosów, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Jednak nie należy traktować bulionu po macoszemu, a dziś podpowiemy, jak go zrobić, by był głęboki i naprawdę pyszny. Jeśli masz piekarnik, połowa sukcesu za...
-
Kotlety jajeczne. Przepis na wege obiad z dodatkiem żółtego sera. Pokochają go wszyscy studenci
Kotlety jajeczne, przepis na pyszne danie, po które śmiało mogą sięgać wegetarianie. Dodatek żółtego sera sprawia, że są soczyste i pyszne. Ta bezmięsna alternatywa jest sycąca i łatwa do zrobienia.
-
Obiad bez mięsa. Proste, smaczne i kolorowe posiłki, które pokochasz! Wystarczy tylko kilka składników
Obiad bez mięsa wcale nie musi kojarzyć się z nudą, wręcz przeciwnie! Połączenie tych prostych składników da smaczny, kolorowy i zdrowy efekt. Zapomnij o nudnych sałatkach i posiłkach bez wyrazu. Wykorzystaj sezonowe produkty - będzie to prawdziwa...
-
Przepis na szybki obiad bez mięsa. Smak podkręcą dwa składniki, ale dodaj je na sam koniec
Kuchnia roślinna potrafi zaskakiwać nieoczywistymi połączeniami i przedstawianiem warzyw w coraz to nowych odsłonach. Przygotowujemy steki z arbuza, kotlety z kalafiora czy pulpety z ciecierzycy. Wśród propozycji wegańskich i wegetariańskich...
-
Siostra Anastazja to mistrzyni kulinariów. Jej sałatka na zimę z buraków i cukinii robi furorę
Siostra Anastazja opracowuje przepisy, których wspólnym mianownikiem jest tradycja i klasyka. Ostatnio pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Idealnie będzie pasować do mięsnego obiadu i szybko zniknie z talerza.
-
Kotlety z kaszy gryczanej, które znikają z talerzy. Dowód na to, że mielone nie musi być mięsne
Kotlety z kaszy gryczanej to ciekawa alternatywa dla mięsnych dań. Są aromatyczne i pożywne, a do tego proste w przygotowaniu. Kasza, twaróg i dodatki tworzą niesamowitą kompozycję, którą zapamiętacie na długo. Potrawa ta jest dowodem na to, że...
-
Wakacyjna sałatka z arbuza i sera feta. Przepis Nigelli Lawson to idealne orzeźwienie na upały
Sałatka z arbuza i sera feta to rozwiązanie na upalne dni. Jest orzeźwiająca, zdrowa i łatwa do przygotowania. Zrobiona według przepisu Brytyjki Nigelli Lawson jest naprawdę wyjątkowa.
-
Leczo: przepis na tradycyjne węgierskie danie. Cukinia gra tu pierwsze skrzypce
Jednym z najpopularniejszych węgierskich dań w Polsce jest leczo. Przepis w wersji podstawowej składa się z pomidorów, papryki, cebuli i boczku, przy czym ten ostatni składnik bywa pomijany na rzecz kiełbasy. Polacy chętnie również włączają cukini...
-
Hummus - przepis na orientalną pastę, która zadomowiła się w polskiej kuchni. Wzbogać ją o te dodatki
Hummus - przepis na ten chętnie wybierany dodatek do warzyw, kanapek, czy tortilli, warto odtworzyć w swojej kuchni. Co prawda na sklepowych półkach nie brakuje gotowych już past, ale domową wersję możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki.
-
Wegetariańskie roladki z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach. Bezmięsny przysmak w na Wielki Post
Tym razem mamy coś dla fanów bezmięsnego jedzenia - wegetariańskie roladki z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach. Zapraszamy do wypróbowania obu wersji!
-
Ten pomysł na obiad bez mięsa jest łatwy w przygotowaniu. Kasza jęczmienna z batatami i fetą to hit!
Pomysł na obiad bez mięsa, to jednocześnie przepis na zdrowe i szybkie danie. Do takich należy kasza jęczmienna z batatami i serem feta. To pożywna potrawa, którą przygotujesz w okamgnieniu. Ma niewiele składników i jest bardzo smaczna. Poznaj...
-
Burger King planuje wprowadzić do swojej oferty bezmięsnego burgera. Klienci nie poczują różnicy
Kolejna marka robi ukłon w stronę wegetariańskich klientów. Tym razem jest to Burger King - firma, która bynajmniej nie kojarzy się z wegetarianizmem. Popularna sieciówka testuje właśnie nowe burgery stworzone na bazie roślin. Jak zapowiada się...