Obiad bez mięsa. Proste, smaczne i kolorowe posiłki, które pokochasz! Wystarczy tylko kilka składników

Obiad bez mięsa wcale nie musi kojarzyć się z nudą, wręcz przeciwnie! Połączenie tych prostych składników da smaczny, kolorowy i zdrowy efekt. Zapomnij o nudnych sałatkach i posiłkach bez wyrazu. Wykorzystaj sezonowe produkty - będzie to prawdziwa uczta wszystkich zmysłów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe obiady to często spore wyzwanie, zwłaszcza gdy brakuje nam czasu i pomysłów na ciekawe i zdrowe posiłki. Danie bez mięsa wcale nie musi być nudne i pozbawione wyrazu. Sięgnij po nasze sprawdzone receptury - efekt to rozpływający się w ustach makaron, pieczona dynia i szybka potrawka. 

Obiad bez mięsa przygotowany z sezonowych produktów 

Lekki warzywny posiłek to źródło witamin i energii. Sezonowe produkty takie jak świeże warzywa, owoce czy nabiał sprawdzi się idealnie. Na liście dań, które świetnie zastąpią mięso, można wymienić wiele smacznych przepisów. Świetnie smakują tzw. jarskie posiłki takie jak pierogi, naleśniki, kluski czy krokiety. Podając je z aromatycznym sosem lub warzywami mamy w zaledwie kilka chwil pyszne danie. Nie można pominąć także wszelakich makaronów, risotto, kaszotto czy zupy krem. Ciekawym pomysłem na szybki posiłek bez mięsa są także wege kotlety, steki z kalafiora, potrawki z warzyw czy zapiekanki. Warto pamiętać także o sezonowych dobrach takich jak papryki, dynie, cukinie, warzywa korzeniowe ect. 

Zobacz wideo Jedna dynia, obiad z dwóch dań - idealny na jesień

Pomysł na obiad bez mięsa - cytrynowy makaron z cukinią

Składniki: 

  • 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle, 
  • cukinia, 
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • oliwa,
  • cytryna (skórka i sok),
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • tarty parmezan, 
  • pół pęczka pietruszki,
  • pół łyżeczki płatków chilli, 
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami producenta. 
  2. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy na oliwie. 
  3. Skórkę z cytryny (bez białej części) delikatnie ścieramy na tarce. Dodajemy na patelnię do cebuli. Podsmażamy i podlewamy sokiem z cytryny. Całość przekładamy do miksera lub wysokiego naczynia, dodajemy śmietankę, 150 ml wody, łyżkę parmezanu, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką masę. 
  4. Gotowy sos przekładamy na patelnię, podgrzewamy. 
  5. Zachowujemy wodę z makaronu. Pastę przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy i ewentualnie podlewamy wodą. Dodajemy startą na tarce cukinię, pozostały parmezan i drobno posiekaną natkę z pietruszki. 
  6. Dusimy przez kilka minut. Estetycznie nakładamy na talerz, posypujemy chilli i gotowe. 

Pieczona dynia z serem - przepis na jesienny obiad bez mięsa

Składniki: 

  • 400 g dyni hokkaido,
  • pomarańcza,
  • sól,
  • 100 g sera koziego twarogowego,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki oliwy,
  • czosnek,
  • garść kolendry,
  • sok z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy w plastry grubości 3 centymetrów i pozbawiamy nasion. Warzywo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy  45 minut w temperaturze 200 stopni. 
  2. Przygotowujemy orzechowe pesto - orzechy, oliwę, czosnek, kolendrę i sól wkładamy do melaksera lub miseczki. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy kilka łyżek soku z pomarańczy i ponownie mieszamy. 
  3. Upieczone plastry dyni estetycznie układamy na talerzach. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w plastry, które następnie przecinamy na połówki. Kruszymy ser kozi - układamy na dyni wraz z pomarańczą. Całość polewamy pesto orzechowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Więcej o:
Copyright © Agora SA