• Link został skopiowany

Przepis na szybki obiad bez mięsa. Smak podkręcą dwa składniki, ale dodaj je na sam koniec

Kuchnia roślinna potrafi zaskakiwać nieoczywistymi połączeniami i przedstawianiem warzyw w coraz to nowych odsłonach. Przygotowujemy steki z arbuza, kotlety z kalafiora czy pulpety z ciecierzycy. Wśród propozycji wegańskich i wegetariańskich znajdziemy również takie, które dzięki szybkiemu przygotowaniu, pozwalają zaoszczędzić czas spędzony w kuchni. Poznajcie naszą propozycję na szybki obiad bez mięsa.
Przepis na szybki obiad bez mięsa - to roślinne curry pokochają też mięsożercy.
Fot. Freepik

Kuchnia wegańska i wegetariańska może mieć wiele odsłon. Bez mięsa przygotujemy dania z różnych zakątków świata - Włoch, Grecji czy Hiszpanii. My dzisiaj zabierzemy was w podróż po azjatyckich smakach. Wegańskie curry warzywne to nie tylko pyszna, ale także zdrowa i łatwa w wykonaniu propozycja. Zapewniamy, że posmakuje nawet najbardziej oddanym mięsożercom. Poznajcie przepis na aromatyczny i szybki obiad bez mięsa. 

Zobacz wideo Spaghetti z sosem sojowo-maślanym [HAPS VEGE]

Przepis na szybki obiad bez mięsa - wegańskie curry warzywne

Roślinne curry to duża dawka witamin i oszczędność czasu. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom, które nie lubią stać długo przy garach. Jego smak podkręci odrobina soku z cytryny i prażona cebulka. 

Składniki:

  • 1 cukinia, 
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula, 
  • 1 średni batat,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • ryż,
  • oliwa z oliwek lub olej,
  • puszka mleka kokosowego,
  • cytryna do skropienia,
  • łyżka curry, łyżeczka kurkumy, szczypta chilli.

Sposób przygotowania - curry warzywne: 

  1. Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy wodę, lekko solimy i wstawiamy na gaz. 
  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą. Dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cukinię.
  3. Przyprawiamy curry, kurkumą oraz chilli, a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. 
  4. Ziemniaki, batata i marchewki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników, chwile podsmażając. 
  5. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, szklankę wody i ciecierzycę. Gotujemy do zmięknięcia warzyw. Warzywa i sos podajemy z ryżem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. 
  6. Danie możecie posypać prażoną cebulką. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: