Śliwki nie tylko świetnie smakują, ale mają także wiele właściwości i cennych składników. Są bogate m.in. w potas, wapń i fosfor oraz dostarczają nam witamin K, A i tych z grupy B. Ponadto owoce te są naturalnym probiotykiem i pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Wykorzystamy je w kuchni na wiele sposobów - nie tylko w daniach słodkich, ale i wytrawnych. My dzisiaj polecamy wam przepis na powidła bez mieszania, które pokochacie od pierwszego spróbowania.
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Powidła bez mieszania - przepis
Przygotowanie tych powideł, jak sama nazwa wskazuje, polega na pominięciu mieszania. Jest to niezwykle ważna kwestia, dzięki której unikniemy przypalenia owoców. Drugim elementem, o którym musimy pamiętać, jest pozostawienie śliwek bez przykrycia.
Składniki:
- 5 kg mocno dojrzałych śliwek,
- 800 g cukru,
- 2 łyżki octu,
- 5 goździków.
Sposób wykonania:
- Zaczynamy od umycia i wydrylowania śliwek.
- Przygotowujemy garnek. Układamy w nim owoce i goździki warstwami, przekładając je na zmianę z cukrem. Ostatnią warstwą ma być cukier.
- Całość polewamy octem i zostawiamy na około 12 godzin bez przykrycia w temperaturze pokojowej.
- Po czasie garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy śliwki przez około sześć godzin. Pamiętacie, żeby w tym czasie ich nie mieszać.
- Zbieramy chochlą nadmiar soku, który później możemy wykorzystać do kompotu.
- Dopiero teraz możemy wszystko wymieszać.
- Owoce przekładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez około 10 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl