Powidła bez mieszania. Pamiętaj o dwóch ważnych kwestiach, a będą smakować mistrzowsko

Powidła bez mieszania świetnie pasują do naleśników, pieczywa czy tarty owocowej. Śliwkowe powidła można przygotować na wiele sposobów. Jeden z nich wymaga sporo cierpliwości, ale gwarantujemy, że smakuje wyśmienicie. Jak przygotować powidła bez mieszania?

Śliwki nie tylko świetnie smakują, ale mają także wiele właściwości i cennych składników. Są bogate m.in. w potas, wapń i fosfor oraz dostarczają nam witamin K, A i tych z grupy B. Ponadto owoce te są naturalnym probiotykiem i pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Wykorzystamy je w kuchni na wiele sposobów - nie tylko w daniach słodkich, ale i wytrawnych. My dzisiaj polecamy wam przepis na powidła bez mieszania, które pokochacie od pierwszego spróbowania. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Powidła bez mieszania - przepis 

Przygotowanie tych powideł, jak sama nazwa wskazuje, polega na pominięciu mieszania. Jest to niezwykle ważna kwestia, dzięki której unikniemy przypalenia owoców. Drugim elementem, o którym musimy pamiętać, jest pozostawienie śliwek bez przykrycia. 

Zupa pieczarkowa (zdjęcie ilustracyjne)Co zrobić z pieczarek na obiad lub ciepłą kolację? Podpowiadamy!

Składniki: 

  • 5 kg mocno dojrzałych śliwek,
  • 800 g cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 5 goździków.

Sposób wykonania: 

Gruszki w occie, gruszki w syropie, kompot z gruszek - to pyszne przetwory z gruszek, które trafiają na nasz stółGruszki w occie - przepis babci na smak lata zamknięty w słoiku

  1. Zaczynamy od umycia i wydrylowania śliwek. 
  2. Przygotowujemy garnek. Układamy w nim owoce i goździki warstwami, przekładając je na zmianę z cukrem. Ostatnią warstwą ma być cukier. 
  3. Całość polewamy octem i zostawiamy na około 12 godzin bez przykrycia w temperaturze pokojowej. 
  4. Po czasie garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy śliwki przez około sześć godzin. Pamiętacie, żeby w tym czasie ich nie mieszać.
  5. Zbieramy chochlą nadmiar soku, który później możemy wykorzystać do kompotu. 
  6. Dopiero teraz możemy wszystko wymieszać. 
  7. Owoce przekładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez około 10 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: