Śliwki nie tylko świetnie smakują, ale mają także wiele właściwości i cennych składników. Są bogate m.in. w potas, wapń i fosfor oraz dostarczają nam witamin K, A i tych z grupy B. Ponadto owoce te są naturalnym probiotykiem i pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Wykorzystamy je w kuchni na wiele sposobów - nie tylko w daniach słodkich, ale i wytrawnych. My dzisiaj polecamy wam przepis na powidła bez mieszania, które pokochacie od pierwszego spróbowania.
Przygotowanie tych powideł, jak sama nazwa wskazuje, polega na pominięciu mieszania. Jest to niezwykle ważna kwestia, dzięki której unikniemy przypalenia owoców. Drugim elementem, o którym musimy pamiętać, jest pozostawienie śliwek bez przykrycia.
Składniki:
Sposób wykonania:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!