Wrzesień i październik to czas, kiedy grzyby zaczynają królować w polskich kuchniach. Pachnące i świeże stają się głównymi bohaterami sosów, farszów czy kotletów. Możemy je dusić, smażyć, suszyć oraz marynować - smakują doskonale w każdej postaci. Nie wiele osób wie, że leśne grzyby dostarczają nam też wielu witamin - C, E oraz tych z grupy B. Są także źródłem fosforu, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku czy selenu.
W okresie jesiennym na wielu stołach zaczyna także gościć zupa grzybowa. Przepis ten pozwoli wam osiągnąć aromatyczny i rozgrzewający wywar. Goście z pewnością będą prosić o więcej.
Zobacz wideo
Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Zupa grzybowa - przepis
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów
- 1 litr wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojoną wcześniej cebulę.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki oraz marchewkę i kroimy je w kostkę.
- Do cebuli dodajemy grzyby i czosnek. Smażymy przez 15-20 minut, a następnie dodajemy koperek i przyprawiamy solą, pieprzem.
- W garnku zagotowujemy bulion warzywny. Do gorącego wywaru dodajemy ziemniaki i marchewkę. Zostawiamy je na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie do garnka wsypujemy cebulę oraz grzyby.
- Ogień zmniejszamy do minimum, dodajemy zaprawioną śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut, mieszając. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.