Zupa grzybowa - przepis na aromatyczny obiad. Proste składniki sprawią, że goście poproszą o dokładkę

Wyprawy do lasu, wiklinowe koszyki i zdjęcia okazów w mediach społecznościowych. To oznacza tylko jedno - sezon grzybowy trwa w najlepsze! Jak wykorzystać je w kuchni? Zawsze dobrym pomysłem na jesienny obiad jest zupa grzybowa. Przepis, który wam dziś przedstawimy, z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Wrzesień i październik to czas, kiedy grzyby zaczynają królować w polskich kuchniach. Pachnące i świeże stają się głównymi bohaterami sosów, farszów czy kotletów. Możemy je dusić, smażyć, suszyć oraz marynować - smakują doskonale w każdej postaci. Nie wiele osób wie, że leśne grzyby dostarczają nam też wielu witamin - C, E oraz tych z grupy B. Są także źródłem fosforu, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku czy selenu.

W okresie jesiennym na wielu stołach zaczyna także gościć zupa grzybowa. Przepis ten pozwoli wam osiągnąć aromatyczny i rozgrzewający wywar. Goście z pewnością będą prosić o więcej. 

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Zupa grzybowa - przepis 

Składniki: 

  • 500 g świeżych grzybów 
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich na małe kawałki. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojoną wcześniej cebulę. 
  3. W międzyczasie obieramy ziemniaki oraz marchewkę i kroimy je w kostkę. 
  4. Do cebuli dodajemy grzyby i czosnek. Smażymy przez 15-20 minut, a następnie dodajemy koperek i przyprawiamy solą, pieprzem.
  5. W garnku zagotowujemy bulion warzywny. Do gorącego wywaru dodajemy ziemniaki i marchewkę. Zostawiamy je na średnim ogniu przez około 20 minut. 
  6. Po tym czasie do garnka wsypujemy cebulę oraz grzyby. 
  7. Ogień zmniejszamy do minimum, dodajemy zaprawioną śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut, mieszając. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: