Frytki można przyrządzić i jeść na dziesiątki różnych sposobów. Można im też nadawać przeróżne kształty. My podrzucamy wam przepis na frytki, które wzbogacone zostały jednym składnikiem. Zwykle do przyrządzania tej przekąski się go nie wykorzystuje. A okazuje się, że bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami. Chodzi o starty parmezan. Wystarczy dodać szklankę, by cieszyć się wybitnym smakiem frytek. Jak samemu zrobić frytki w piekarniku? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki. W misce wymieszaj parmezan, natkę i przyprawy. Do drugiej wbij jajka i rozbełtaj je. Ziemniaczane łódeczki zanurzaj najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w misce z parmezanem i przyprawami.
Na blachę połóż papier do pieczenia i ułóż na nim frytki. Piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ziemniaki powinny zmięknąć i ładnie się zarumienić.
Teraz, nie dość, że wiesz już, jak zrobić frytki w piekarniku, to jeszcze wiesz, co zrobić, by ich smak był inny niż zwykle. Mamy nadzieję, że taka wersja popularnej przekąski przypadnie do gustu i tobie, i twoim znajomym.