Ewa Wachowicz pokazała, jak robi frytki. Nie używa ani grama ziemniaków

Głównym składnikiem klasycznych frytek są przede wszystkim ziemniaki. Jednak nie każdy wybiera tę formę podawania tego przysmaku. Ewa Wachowicz robi je inaczej i nie znajdziesz w nich ani grama kartofli. Jaki zamiennik stosuje kucharka? To sezonowe warzywo, które jest często używane w kuchni.

Frytki, które znamy to klasyczne ziemniaki, pokrojone w długie paski i usmażone na głębokim oleju. Idealnie pasują jako część obiadu, dodatek do mięs, a także same maczane jedynie w sosie. Ewa Wachowicz pokazała na swojej oficjalnej stronie internetowej, jak robi frytki, które podaje w swoim domu. Nie użyła jednak ziemniaków, a innego popularnego latem warzywa, którym jest cukinia. Ten zamiennik smakuje równie pysznie i doskonale komponuje się z codziennym obiadem jak i z sosem. Propozycją kucharki na dodatek do tej przekąski okazał się sos bazyliowy, którego przepis również zdradziła.

Przepis na frytki z cukinii Ewy Wachowicz

Składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • ½ szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki, a następnie przekrój wzdłuż na 4 ćwiartki, z których wytniesz słupki przypominające klasyczne frytki.
  2. Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep je. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Bułkę tartą umieść na kolejnym talerzu i dodaj do niej starty na grubych oczkach parmezan.
  4. Pokrojoną cukinię obtocz w mące pszennej, jajku i bułce połączonej z serem.
  5. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze, która wyłożona jest papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzej do 220°C i piecz frytki do rumianego złotego koloru.

Sos bazyliowy - przepis

Składniki

  • pęczek bazylii,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania

  1. Liście bazylii drobno posiekaj, a następnie umieść w moździerzu.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do zioła. Dolej soku z cytryny, wszystko wymieszaj.
  3. Dopraw solą i rozetrzyj na gładką masę. Wlej oliwę i dodaj majonez.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.