Przygotowując powidła śliwkowe, zamykasz smak jesienie w słoikach. Smakują obłędnie, szczególnie w chłodne wieczory. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do naleśników, gofrów bądź ciast.
Okazuje się, że przygotowanie powideł z węgierek, nie wymaga cukru. Przedstawiamy przepis na powidła, które będą naturalnie słodkie, a jednocześnie z kwaskową nutą. Smakują pysznie, a co najlepsze, są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Lista składników również jest krótka. Oto ona.
Składniki:
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli planujemy przygotowywanie powideł ze śliwek, przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, by wybrać najlepsze owoce. Przede wszystkim powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Aby wybrać odpowiednie, warto zwrócić uwagę na ogonki śliwek. Jeśli skórka wokół nich się marszczy, oznacza to, że są odpowiednio słodkie i dojrzałe, by stać się składnikiem dżemu.