Obiad z cukinii - zapomnij o leczo, zapomnij o plackach. Te roladki je zdeklasują

Cukinia to takie warzywo, które warto mieć w kuchni. Można wyczarować z niej kilka naprawdę wspaniałych dań, dużo ciekawszych niż tradycyjne placki czy leczo. Co zatem zrobić na obiad z cukinii? Mamy dla was pyszną propozycję, po której już nigdy nie spojrzycie na cukinię w ten sam sposób.

Cukinia ma to do siebie, że świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Dzięki temu można zrobić z niej naprawdę wiele potraw. W sieci znajduje się mnóstwo ciekawych pomysłów i przepisów na to, jak wykorzystać cukinię. My podzielimy się z wami przepisem na wegetariańskie roladki z cukinii. Gwarantujemy, że nawet jeśli jesteście mięsożercami, te roladki skradną wasze serca i żołądki. Do dzieła! Oto przepis na idealny obiad z cukinii na weekend (i nie tylko).

Wege roladki - przepis na obiad z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • jajko
  • 350 g ricotty
  • szklanka startego parmezanu
  • szklanka startej mozzarelli
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii + kilka do ozdoby
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Sposób przygotowania:

Ricottę mieszamy z parmezanem, jajkiem, bazylią i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Cukinie myjemy i kroimy cienko na plasterki. Na desce układamy trzy zachodzące na siebie plastry cukinii. Na brzeg warzywa nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w roladkę. Tak samo robimy kolejne roladki, aż do momentu, gdy skończą się składniki.

Spód formy smarujemy oliwą. Wkładamy do niej roladki. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Cukinia powinna zmięknąć, a ser się rozpuścić. Roladki z cukinii podawaj udekorowane listkami bazylii.

Zastanawiacie się, co jeszcze można zrobić na obiad z cukinii? Poniżej znajdziecie kilka inspiracji:

Więcej o:
Copyright © Agora SA