Cukinia ma to do siebie, że świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Dzięki temu można zrobić z niej naprawdę wiele potraw. W sieci znajduje się mnóstwo ciekawych pomysłów i przepisów na to, jak wykorzystać cukinię. My podzielimy się z wami przepisem na wegetariańskie roladki z cukinii. Gwarantujemy, że nawet jeśli jesteście mięsożercami, te roladki skradną wasze serca i żołądki. Do dzieła! Oto przepis na idealny obiad z cukinii na weekend (i nie tylko).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ricottę mieszamy z parmezanem, jajkiem, bazylią i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Cukinie myjemy i kroimy cienko na plasterki. Na desce układamy trzy zachodzące na siebie plastry cukinii. Na brzeg warzywa nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w roladkę. Tak samo robimy kolejne roladki, aż do momentu, gdy skończą się składniki.
Spód formy smarujemy oliwą. Wkładamy do niej roladki. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Cukinia powinna zmięknąć, a ser się rozpuścić. Roladki z cukinii podawaj udekorowane listkami bazylii.
Zastanawiacie się, co jeszcze można zrobić na obiad z cukinii? Poniżej znajdziecie kilka inspiracji: