-
Haps
-
Jak przygotować
- Makaron z kurkami i cukinią - szybkie wegetariańskie danie. Obiad, który rozpływa się w ustach
Makaron z kurkami i cukinią - szybkie wegetariańskie danie. Obiad, który rozpływa się w ustach
Makaron z kurkami i cukinią to ciekawy pomysł na szybki obiad, który świetnie pasuje do końcówki lata. Składniki wspaniale ze sobą współgrają, a dodatek śmietany i tartego sera sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Ciekawy smak i wygląd zyskuje dzięki przyprawom i pomidorom.
Często chcemy zrobić coś szybkiego i pożywnego na obiad. Szukamy przepisów i wybieramy ten, który nas interesuje. Makaron z kurkami i cukinią przygotujemy w mniej niż pół godziny, a smak dania można na długo zapamiętać. Połączenie subtelnych w smaku grzybów, miękkiej cukinii z chrupiącą skórką, pomidorków koktajlowych i sosu śmietanowego jest kulinarnym symbolem lata.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Makaron z kurkami i cukinią. Składniki przygotuj wcześniej
Potrzebujesz:
- 400 g kurek,
- 300 g makaronu,
- dwie średnie cukinie,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- dwie szalotki,
- 300 g śmietany 12 proc. (świetnym zamiennikiem jest mascarpone),
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki (możesz zastąpić ją tymiankiem),
- łyżka masła,
- dwie łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- tarty parmezan.
Makaron z kurkami i cukinią w sosie śmietanowym
- Grzyby włóż do miski i zalej je wodą. Odstaw na minutę, by oczyściły się z brudu. Po tym czasie przełóż je do innego naczynia, a wodę wylej. Proces powtórz jeszcze dwa razy.
- Odetnij końce nóżek i kurki pod bieżącą wodą.
- Umyj cukinię i bardzo cienko ją pokrój.
- Posiekaj szalotkę i natkę pietruszki.
- Pomidorki przekrój na dwie części.
- Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź z nadmiaru płynu.
- Na patelni rozgrzej masło i olej. Najpierw zeszklij szalotkę, następnie wrzuć kurki i smaż przez pięć minut. Potem dołóż cukinię i podsmażaj przez trzy minuty.
- Wlej śmietanę i dopraw. Chwilę później dorzuć pomidorki koktajlowe, makaron i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Gotowe danie posyp tartym parmezanem.