Makaron z kurkami i cukinią - szybkie wegetariańskie danie. Obiad, który rozpływa się w ustach

Makaron z kurkami i cukinią to ciekawy pomysł na szybki obiad, który świetnie pasuje do końcówki lata. Składniki wspaniale ze sobą współgrają, a dodatek śmietany i tartego sera sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Ciekawy smak i wygląd zyskuje dzięki przyprawom i pomidorom.

Często chcemy zrobić coś szybkiego i pożywnego na obiad. Szukamy przepisów i wybieramy ten, który nas interesuje. Makaron z kurkami i cukinią przygotujemy w mniej niż pół godziny, a smak dania można na długo zapamiętać. Połączenie subtelnych w smaku grzybów, miękkiej cukinii z chrupiącą skórką, pomidorków koktajlowych i sosu śmietanowego jest kulinarnym symbolem lata. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Makaron z kurkami i cukinią. Składniki przygotuj wcześniej

Potrzebujesz:

  • 400 g kurek,
  • 300 g makaronu,
  • dwie średnie cukinie,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • dwie szalotki,
  • 300 g śmietany 12 proc. (świetnym zamiennikiem jest mascarpone),
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki (możesz zastąpić ją tymiankiem),
  • łyżka masła,
  • dwie łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • tarty parmezan.

Makaron z kurkami i cukinią w sosie śmietanowym

  1. Grzyby włóż do miski i zalej je wodą. Odstaw na minutę, by oczyściły się z brudu. Po tym czasie przełóż je do innego naczynia, a wodę wylej. Proces powtórz jeszcze dwa razy.
  2. Odetnij końce nóżek i kurki pod bieżącą wodą.
  3. Umyj cukinię i bardzo cienko ją pokrój.
  4. Posiekaj szalotkę i natkę pietruszki.
  5. Pomidorki przekrój na dwie części.
  6. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź z nadmiaru płynu.
  7. Na patelni rozgrzej masło i olej. Najpierw zeszklij szalotkę, następnie wrzuć kurki i smaż przez pięć minut. Potem dołóż cukinię i podsmażaj przez trzy minuty.
  8. Wlej śmietanę i dopraw. Chwilę później dorzuć pomidorki koktajlowe, makaron i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  9. Gotowe danie posyp tartym parmezanem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.