Makaron z kurkami i cukinią to ciekawy pomysł na szybki obiad, który świetnie pasuje do końcówki lata. Składniki wspaniale ze sobą współgrają, a dodatek śmietany i tartego sera sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Ciekawy smak i wygląd zyskuje dzięki przyprawom i pomidorom.
SMarina, istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Często chcemy zrobić coś szybkiego i pożywnego na obiad. Szukamy przepisów i wybieramy ten, który nas interesuje. Makaron z kurkami i cukinią przygotujemy w mniej niż pół godziny, a smak dania można na długo zapamiętać. Połączenie subtelnych w smaku grzybów, miękkiej cukinii z chrupiącą skórką, pomidorków koktajlowych i sosu śmietanowego jest kulinarnym symbolem lata.
REKLAMA
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Makaron z kurkami i cukinią. Składniki przygotuj wcześniej
Potrzebujesz:
400 g kurek,
300 g makaronu,
dwie średnie cukinie,
300 g pomidorków koktajlowych,
dwie szalotki,
300 g śmietany 12 proc. (świetnym zamiennikiem jest mascarpone),
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki (możesz zastąpić ją tymiankiem),
łyżka masła,
dwie łyżki oleju,
sól i pieprz,
tarty parmezan.
Makaron z kurkami i cukinią w sosie śmietanowym
Grzyby włóż do miski i zalej je wodą. Odstaw na minutę, by oczyściły się z brudu. Po tym czasie przełóż je do innego naczynia, a wodę wylej. Proces powtórz jeszcze dwa razy.
Odetnij końce nóżek i kurki pod bieżącą wodą.
Umyj cukinię i bardzo cienko ją pokrój.
Posiekaj szalotkę i natkę pietruszki.
Pomidorki przekrój na dwie części.
Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź z nadmiaru płynu.
Na patelni rozgrzej masło i olej. Najpierw zeszklij szalotkę, następnie wrzuć kurki i smaż przez pięć minut. Potem dołóż cukinię i podsmażaj przez trzy minuty.
Wlej śmietanę i dopraw. Chwilę później dorzuć pomidorki koktajlowe, makaron i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.