-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Sekretny składnik nada potrawie wyjątkowego smaku
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Sekretny składnik nada potrawie wyjątkowego smaku
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji to danie szczególne. Wyjątkowości nada mu pewien ciekawy składnik, który sprawi, że potrawa nabierze subtelnej słodyczy. A smak to nie jest jedyny atut sałatki. W przystawce ukryte są cenne składniki odżywcze.
Siostra Anastazja zasłynęła z oryginalnych przepisów, które często przełamują utarte schematy, chociaż sama nie zamierza "wprowadzać rewolucji na stołach", a inspiracje czerpie z tradycji. Od wielu lat kształtuje polską kuchnię i tysiące osób korzysta z jej receptur. Jednym z ciekawszych dań jest sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Oprócz jabłek znajdziemy w niej także... winogrona. Ten dodatkowy składnik sprawi, że potrawa nabierze delikatnego wyrazu. Idealnie skomponuje się z mięsnym obiadem i ziemniaczkami z koperkiem.
Zobacz wideo Lemoniada domowej roboty. Smakuje obłędnie!
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji
Produkty:
- główka czerwonej kapusty,
- jabłko,
- 300 g winogron (możesz zastąpić je rodzynkami, ale wcześniej musisz je sparzyć),
- pęczek szczypiorku,
- mały słoik majonezu,
- mały słoik chrzanu,
- sok z cytryny,
- 10 dag orzechów włoskich,
- sól i pieprz.
Przepis:
- Oderwij z kapusty wierzchnie liście i je wyrzuć. Pozostałą część umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Usuniesz w ten sposób piasek i inne zanieczyszczenia.
- Czerwoną kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
- Jabłka umyj i obierz. Owoce zetrzyj na tej samej tarce.
- Winogrona opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestki.
- Orzechy upraż w piekarniku i pokrój.
- Składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez wymieszany z chrzanem. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę wstaw do lodówki na pół godziny. Wtedy smaki połączą się ze sobą i stworzą wyjątkową kompozycję.