Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Sekretny składnik nada potrawie wyjątkowego smaku

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji to danie szczególne. Wyjątkowości nada mu pewien ciekawy składnik, który sprawi, że potrawa nabierze subtelnej słodyczy. A smak to nie jest jedyny atut sałatki. W przystawce ukryte są cenne składniki odżywcze.

Siostra Anastazja zasłynęła z oryginalnych przepisów, które często przełamują utarte schematy, chociaż sama nie zamierza "wprowadzać rewolucji na stołach", a inspiracje czerpie z tradycji. Od wielu lat kształtuje polską kuchnię i tysiące osób korzysta z jej receptur. Jednym z ciekawszych dań jest sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Oprócz jabłek znajdziemy w niej także... winogrona. Ten dodatkowy składnik sprawi, że potrawa nabierze delikatnego wyrazu. Idealnie skomponuje się z mięsnym obiadem i ziemniaczkami z koperkiem.

Zobacz wideo Lemoniada domowej roboty. Smakuje obłędnie!

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji 

Produkty:

  • główka czerwonej kapusty,
  • jabłko,
  • 300 g winogron (możesz zastąpić je rodzynkami, ale wcześniej musisz je sparzyć),
  • pęczek szczypiorku,
  • mały słoik majonezu,
  • mały słoik chrzanu,
  • sok z cytryny,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • sól i pieprz.

Przepis:

  1. Oderwij z kapusty wierzchnie liście i je wyrzuć. Pozostałą część umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Usuniesz w ten sposób piasek i inne zanieczyszczenia.
  2. Czerwoną kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
  3. Jabłka umyj i obierz. Owoce zetrzyj na tej samej tarce. 
  4. Winogrona opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestki.
  5. Orzechy upraż w piekarniku i pokrój.
  6. Składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez wymieszany z chrzanem. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  7. Sałatkę wstaw do lodówki na pół godziny. Wtedy smaki połączą się ze sobą i stworzą wyjątkową kompozycję.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.