Koniec z plackami ziemniaczanymi. Tomasz Strzelczyk ma lepszą propozycję. Dodasz ten sos i nie zjesz już nigdy inaczej

Jesienią króluje jedno warzywo i nie są to ziemniaki. Tomasz Strzelczyk zdradził co jeść gdy za oknem deszcz i wiatr. Te placki podawane są z zielonym sosem, o którym mało kto wie. Przypomina grecki przysmak.

Kucharz Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji znanego wszystkim programu „MasterChef". Dzięki oryginalnemu podejściu do kuchni trafił do finałowej „TOP 5". Przygodę kulinarną kontynuuje na swoim blogu oraz platformie YouTube, gdzie dzieli się swoim spojrzeniem na tradycyjne przepisy.

Niedawno pokazał jak teraz je się placki. Używa do tego sezonowego warzywa, które gości w niejednej kuchni. Mowa tu o pysznej i aromatycznej dyni, która nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy kolor, a także jest bardzo zdrowa. Jest ona bowiem bogata w witaminę A oraz wapń, żelazo i magnez. Jej świeże pestki stosowane są jako środek przeciwko chorobom układu pokarmowego. Składniki w niej zawarte wzmacniają odporność, a miąższ poprawia wygląd i elastyczność skóry. Najlepiej spożywać ją w okresie jesiennym, gdy jest na nią sezon, ponieważ wtedy jest najlepsza.

Kucharz gotowe placki dyniowe podaje z sosem, który mało kto zna. Wyglądem przypomina grecki dip tzatziki, jednak ma w sobie jarmuż i ogórki. Jego smak podkreślany jest oryginalnym jogurtem greckim i sokiem z cytryny.

Przepis na placki ziemniaczano dyniowe Tomasza Strzelczyka

Składniki na placki

  • 400 g ziemniaków,
  • 400 g dyni hokkaido lub piżmowej,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos jarmużowy

  • 100 g liści jarmużu,
  • pół ogórka sałatkowego,
  • 6 łyżek jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
 

Sposób przygotowania placków

  1. Dynię umyj, przekrój na pół, usuń skórkę, a także nasiona razem z miąższem.
  2. Warzywo zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach do dużej miski. To samo zrób z obranymi i umytymi ziemniakami. Dodaj sól i pieprz. Odstaw na 10 minut.
  3. Masę z kartofli i dyni dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
  4. Cebulę obierz i zetrzyj do warzyw na tarce o tych samych oczkach.
  5. Do całości wbij 2 jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, odrobinę soli i pieprzu, a także gałkę muszkatołową. Wymieszaj do połączenia składników.
  6. Na rozgrzaną patelnię umieść tłuszcz i porcjując łyżką twórz na niej cienkie placki. Smaż do rumianego koloru z dwóch stron.
  7. Podawaj od razu z sosem jarmużowym.

Sposób przygotowania sosu

  1. Jarmuż podziel na mniejsze kawałki odrywając go od łodygi, której nie używasz w tym przepisie. Następnie posiekaj bardzo drobno.
  2. Ogórka umyj i nie obierając ze skórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Wszystko wsyp do większej miski, wymieszaj i posól.
  4. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok prosto do naczynia z warzywami. Dzięki niej jarmuż zmięknie. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na 10 minut.
  5. Po tym czasie dokładnie odsącz warzywa z wody i puszczonego soku.
  6. Dodaj jogurt grecki 10-procentowy, odrobinę soli, świeżo zmielony pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj do połączenia produktów.
Więcej o:
Copyright © Agora SA