Wakacyjna sałatka z arbuza i sera feta. Przepis Nigelli Lawson to idealne orzeźwienie na upały

Sałatka z arbuza i sera feta to rozwiązanie na upalne dni. Jest orzeźwiająca, zdrowa i łatwa do przygotowania. Zrobiona według przepisu Brytyjki Nigelli Lawson jest naprawdę wyjątkowa.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Krojenie arbuza nigdy nie było tak proste!

Jeśli szukacie dania w sam raz na wakacje, rozwiązaniem jest przepis brytyjskiej kucharki Nigelli Lawson. Sałatka z arbuza i sera feta jest bardzo orzeźwiająca, a do tego prosta i szybka do wykonania. Oryginalną recepturę możecie znaleźć tutaj - sałatka Nigelli, a wykonanie przez autorkę jest dostępne w serwisie YouTube.

Sałatka z arbuza i sera feta Nigelli jest w pełni wegetariańska. Przygotuj te warzywa i zioła

Do sałatki Nigelli potrzebne są następujące składniki:

  • arbuz (słodki i dojrzały) - półtora kilograma,
  • ser feta - ćwierć kilograma,
  • czarne oliwki (bez pestek) - 100 gramów,
  • limonki - 4 sztuki,
  • cebula (czerwona i nieduża),
  • oliwa - 4 łyżki,
  • przyprawy - pęczek natki pietruszki, pęczek mięty i pieprz do smaku.

Warto dodać, że sałatkę w prosty sposób można zmienić na danie wegańskie. Wystarczy tylko ser feta wymienić na wegański odpowiednik. Smak sałatki będzie równie dobry.

Przygotowanie sałatki z arbuza i sera feta jest bardzo proste. Zobaczcie sami

Wykonanie sałatki Nigelli składa się z kilku czynności:

  1. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Zalej sokiem z dwóch limonek i odstaw;
  2. Arbuza obierz ze skórki i wyjmij pestki. Miąższ pokrój w nieduże, trójkątne kawałki;
  3. Ser feta pokrój w kawałki wielkości  tych arbuzowych, po czym połącz owoc z serem;
  4. Posiekaj listki mięty, a listki pietruszki oderwij od łodyg. Posyp ziołami arbuza i ser feta;
  5. Do sałatki dodaj cebulę z sokiem z limonek i oliwę. Wymieszaj wszystko rękami;
  6. Przypraw sałatkę pieprzem i jeśli trzeba dodaj również więcej soku z limonki.

Gotową sałatkę podawaj schłodzoną.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.