Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Krojenie arbuza nigdy nie było tak proste!
Jeśli szukacie dania w sam raz na wakacje, rozwiązaniem jest przepis brytyjskiej kucharki Nigelli Lawson. Sałatka z arbuza i sera feta jest bardzo orzeźwiająca, a do tego prosta i szybka do wykonania. Oryginalną recepturę możecie znaleźć tutaj - sałatka Nigelli, a wykonanie przez autorkę jest dostępne w serwisie YouTube.
Sałatka z arbuza i sera feta Nigelli jest w pełni wegetariańska. Przygotuj te warzywa i zioła
Do sałatki Nigelli potrzebne są następujące składniki:
- arbuz (słodki i dojrzały) - półtora kilograma,
- ser feta - ćwierć kilograma,
- czarne oliwki (bez pestek) - 100 gramów,
- limonki - 4 sztuki,
- cebula (czerwona i nieduża),
- oliwa - 4 łyżki,
- przyprawy - pęczek natki pietruszki, pęczek mięty i pieprz do smaku.
Warto dodać, że sałatkę w prosty sposób można zmienić na danie wegańskie. Wystarczy tylko ser feta wymienić na wegański odpowiednik. Smak sałatki będzie równie dobry.
Przygotowanie sałatki z arbuza i sera feta jest bardzo proste. Zobaczcie sami
Wykonanie sałatki Nigelli składa się z kilku czynności:
- Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Zalej sokiem z dwóch limonek i odstaw;
- Arbuza obierz ze skórki i wyjmij pestki. Miąższ pokrój w nieduże, trójkątne kawałki;
- Ser feta pokrój w kawałki wielkości tych arbuzowych, po czym połącz owoc z serem;
- Posiekaj listki mięty, a listki pietruszki oderwij od łodyg. Posyp ziołami arbuza i ser feta;
- Do sałatki dodaj cebulę z sokiem z limonek i oliwę. Wymieszaj wszystko rękami;
- Przypraw sałatkę pieprzem i jeśli trzeba dodaj również więcej soku z limonki.
Gotową sałatkę podawaj schłodzoną.
Smacznego!