Sałatka z fety to bardzo popularna przekąska, nie tylko wśród osób dbających o figurę i pragnących pozostać fit. Ser feta stał się bardzo popularnym dodatkiem w kuchni, a zawdzięcza to swojemu lekko słonemu smakowi, który podkręca wyrazistość sałatek, kanapek, i innych dań do których jest dodawany. Produkt ten pochodzi z Grecji, gdzie wyrabiany jest z mieszanki mleka owczego i koziego lub tylko z owczego. Okres jego dojrzewania wynosi co najmniej trzy miesiące. Na rynku dostępna jest duża ilość podrobionych produktów - oryginalne pochodzą wyłącznie z Grecji.
Jak przygotować sałatkę z fety? Przede wszystkim należy znaleźć dobrej jakości produkt. Prawdziwa feta powinna być zanurzona w zalewie, a w związku z tym umieszczona w odpowiednim pojemniku, który zabezpiecza zawartość (np. puszka). Jej konsystencja jest krucha, a smak kwaśno-słony. Ser ten w przeciwieństwie do innych wyrobów tego rodzaju nie jest tłusty, dzięki czemu nie podnosi w znaczący sposób wartości kalorycznej posiłków do których jest dodawany. Doskonale komponuje się z sałatą, pomidorem, ogórkiem, czyli sezonowymi warzywami.
Feta bardzo często podawana jest u nas w postaci sałatki. Wystarczy wyjąć ją z opakowania, odsączyć i pokruszyć lub pokroić w kosteczkę i połączyć z pozostałymi produktami. Wersji takiego rodzaju przekąski może być bardzo wiele. Najpopularniejsza to oczywiście sałatka grecka, która stanowi sama w sobie doskonałe danie, ale również może towarzyszyć innym, głównym potrawom mięsnym lub rybnym.
Składniki do sałatki z fety w stylu greckim to przede wszystkim:
Istnieje mnóstwo wariacji kulinarnych na temat sałatki greckiej (tutaj znajdziesz bardzo prosty przepis na sałatkę grecką). Dlatego też nie powinno nikogo dziwić, że w niektórych przepisach można znaleźć także: słodką paprykę, kapary, anchois czy rukolę.
Osoby przebywające na diecie niskowęglowodanowej często sięgają po sałatki z fetą. Są one smaczne, pożywne, pasują do innych dań, można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię, a przy tym nie mają dużo kalorii. A oto przepis jak krok po kroku zrobić sałatkę z fety z jajkiem.
Co do sałatki z fetą pasuje najlepiej? Wiadomo, że śmiało można podawać ją samą jako przekąskę lub przystawkę przed właściwym daniem. Doskonale sprawdzi się ona zaserwowana na śniadanie lub zabrana ze sobą w pojemniku jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Sałatka ta może także pełnić rolę dodatku do głównego dania, gdzie pierwsze skrzypce gra sztuka mięsa lub ryba. Sposobów na jej zaserwowanie jest więc mnóstwo i ogranicza nas jedynie kulinarna wyobraźnia.
Sprawdź koniecznie te trzy przepisy na sałatki z fetą:
Zobacz też: Mizeria. Przepis na dodatek do obiadu, który zrobisz w kilka chwil. Nie będzie wodnista