Kotlety z kaszy gryczanej, które znikają z talerzy. Dowód na to, że mielone nie musi być mięsne

Kotlety z kaszy gryczanej to ciekawa alternatywa dla mięsnych dań. Są aromatyczne i pożywne, a do tego proste w przygotowaniu. Kasza, twaróg i dodatki tworzą niesamowitą kompozycję, którą zapamiętacie na długo. Potrawa ta jest dowodem na to, że mięso łatwo zastąpić innymi produktami.

Czasem chcemy spróbować czegoś nowego i ograniczyć mięso do minimum. Kotlety z kaszy gryczanej to proste danie, które idealnie pasuje do obiadu. Stworzy ciekawą kompozycję ze świeżymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z zestawem sałat i wybranym przez nas sosem. Potrawa ciekawie smakuje z dipem czosnkowym, tzatziki albo koperkowym. Możemy też zdecydować się na coś trochę bardziej pikantnego. 

Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe


Więcej ciekawych przepisów kulinarnych i porad z nimi związanych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Kotlety z kaszy gryczanej. Zaopatrz się w odpowiednie produkty

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej,
  • dwa jajka,
  • ząbek czosnku,
  • garść szczypiorku i koperku,
  • dwie łyżki bułki tartej,
  • po łyżeczce soli i pieprzu,
  • łyżka masła lub oleju roślinnego.

Kotlety z kaszy gryczanej. Przepis na zdrowy obiad

  1. Woreczek z kaszą włóż do osolonej i wrzącej wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość przez 15 minut. Zmniejsz też moc palnika do średniej. 
  2. Nie zapomnij o tym, by odsączyć woreczek z nadmiaru wody. Przełóż ugotowany składnik do dużej miski. 
  3. Dodaj jajka, posiekany szczypiorek i koperek, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Możesz to zrobić za pomocą dłoni, bo wtedy tworzenie kotletów będzie łatwiejsze.
  4. Uformowane danie smaż na dobrze rozgrzanej patelni na maśle klarowanym lub oleju roślinnym. Podczas obróbki termicznej ustaw średnią moc ognia. Po pięciu minutach przewróć kotlety na drugą stronę.
  5. Gotowe danie połóż na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.