Kotlety jajeczne to bardzo proste w wykonaniu danie kuchni wegetariańskiej. Chętnie sięgają po nie także studenci, ponieważ są dużo tańsze niż klasyczne mielone. Co więcej, są bardzo sycące. Wystarczy dodatek surówki i obiad gotowy.
Aby przyrządzić kotlety, które nie rozpadną się w trakcie smażenia, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Najlepiej sięgnąć po jajka z wolnego wybiegu, są nie tylko bardzo smaczne, ale także najzdrowsze ze wszystkich dostępnych na rynku. Rodzaj żółtego sera nie ma większego znaczenia, dodajmy ten, który mamy w domu.
Składniki:
Jeśli mamy w domu świeżą paprykę, śmiało możemy ją dodać. Pamiętajmy jednak, aby pokroić ją w cieniutkie i drobne plasterki. A następnie dorzucić do masy jajecznej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przyrządzone kotlety jajeczne podajemy z surówką. Może być zwykła sałata z kleksem jogurtu naturalnego przyprawiona solą i pieprzem lub pomidor z cebulką. Smacznego!