Kotlety jajeczne. Przepis na wege obiad z dodatkiem żółtego sera. Pokochają go wszyscy studenci

Kotlety jajeczne, przepis na pyszne danie, po które śmiało mogą sięgać wegetarianie. Dodatek żółtego sera sprawia, że są soczyste i pyszne. Ta bezmięsna alternatywa jest sycąca i łatwa do zrobienia.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Kotlety jajeczne to bardzo proste w wykonaniu danie kuchni wegetariańskiej. Chętnie sięgają po nie także studenci, ponieważ są dużo tańsze niż klasyczne mielone. Co więcej, są bardzo sycące. Wystarczy dodatek surówki i obiad gotowy.

Czy możemy przechowywać jedzenie na balkonie?Czy można trzymać jedzenie na balkonie? Opcje są dwie

Kotlety jajeczne przepis na studencki obiad

Aby przyrządzić kotlety, które nie rozpadną się w trakcie smażenia, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Najlepiej sięgnąć po jajka z wolnego wybiegu, są nie tylko bardzo smaczne, ale także najzdrowsze ze wszystkich dostępnych na rynku. Rodzaj żółtego sera nie ma większego znaczenia, dodajmy ten, który mamy w domu.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • cebula,
  • 70 g żółtego sera,
  • szczypior,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól,
  • pieprz.

Jeśli mamy w domu świeżą paprykę, śmiało możemy ją dodać. Pamiętajmy jednak, aby pokroić ją w cieniutkie i drobne plasterki. A następnie dorzucić do masy jajecznej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Dzięki niemu wyjdzie krucha i nie będzie 'gumiasta'Ten cukier jest najlepszy do bezy. Wyjdzie idealna i chrupiąca

Kotlety jajeczne. Przepis krok po kroku

  1. Ugotowane na twardo jajka przeciskamy przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, przekładamy do jajek.
  3. Żółty ser ścieramy na tarce. Dodajemy do masy jajecznej.
  4. Szczypior myjemy i kroimy, przekładamy do miski. 
  5. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wbijamy surowe jajko i za pomocą dłoni wyrabiamy kuleczki.
  7. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kuleczki i za pomocą widelca przyciskamy je, formując płaskie kotleciki. Smażymy je na wolnym ogniu z obu stron, aż będą złociste.

Tak przyrządzone kotlety jajeczne podajemy z surówką. Może być zwykła sałata z kleksem jogurtu naturalnego przyprawiona solą i pieprzem lub pomidor z cebulką. Smacznego!

Więcej o: