Kotlety jajeczne. Przepis na wege obiad z dodatkiem żółtego sera. Pokochają go wszyscy studenci

Kotlety jajeczne, przepis na pyszne danie, po które śmiało mogą sięgać wegetarianie. Dodatek żółtego sera sprawia, że są soczyste i pyszne. Ta bezmięsna alternatywa jest sycąca i łatwa do zrobienia.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Kotlety jajeczne to bardzo proste w wykonaniu danie kuchni wegetariańskiej. Chętnie sięgają po nie także studenci, ponieważ są dużo tańsze niż klasyczne mielone. Co więcej, są bardzo sycące. Wystarczy dodatek surówki i obiad gotowy.

Kotlety jajeczne przepis na studencki obiad

Aby przyrządzić kotlety, które nie rozpadną się w trakcie smażenia, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Najlepiej sięgnąć po jajka z wolnego wybiegu, są nie tylko bardzo smaczne, ale także najzdrowsze ze wszystkich dostępnych na rynku. Rodzaj żółtego sera nie ma większego znaczenia, dodajmy ten, który mamy w domu.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • cebula,
  • 70 g żółtego sera,
  • szczypior,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól,
  • pieprz.

Jeśli mamy w domu świeżą paprykę, śmiało możemy ją dodać. Pamiętajmy jednak, aby pokroić ją w cieniutkie i drobne plasterki. A następnie dorzucić do masy jajecznej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety jajeczne. Przepis krok po kroku

  1. Ugotowane na twardo jajka przeciskamy przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, przekładamy do jajek.
  3. Żółty ser ścieramy na tarce. Dodajemy do masy jajecznej.
  4. Szczypior myjemy i kroimy, przekładamy do miski. 
  5. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wbijamy surowe jajko i za pomocą dłoni wyrabiamy kuleczki.
  7. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kuleczki i za pomocą widelca przyciskamy je, formując płaskie kotleciki. Smażymy je na wolnym ogniu z obu stron, aż będą złociste.

Tak przyrządzone kotlety jajeczne podajemy z surówką. Może być zwykła sałata z kleksem jogurtu naturalnego przyprawiona solą i pieprzem lub pomidor z cebulką. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.