Sałatka jajeczna. Nietuzinkowe przepisy na sałatki z jajkiem

Sałatka jajeczna to ten rodzaj przystawki, który zalicza się do jednego z ulubionych dań wielu osób. Sałatka jajeczna nierzadko przywołuje nam na myśl smaki z dzieciństwa. Pojawia się w końcu zarówno w czasie świąt jak i innych rodzinnych uroczystości. Jak ją przygotować?

Sałatki jajeczne - przepis czasem może zaskoczyć

Sałatki jajeczne – przepis może być tutaj naprawdę bardzo zróżnicowany. Klasyczną sałatkę jajeczną przygotowujemy na podstawie jajek, majonezu i przypraw. Jednak jajko jest na tyle uniwersalnym dodatkiem, że możemy stworzyć z niego naprawdę niesamowite dania w połączeniu z odpowiednimi składnikami. Jajko doskonale komponuje się z warzywami, rybą czy mięsem. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Sałatki można podawać w formie przystawki bądź indywidualnego dania. 

Jak zrobić sałatkę jajeczną? Receptura na przystawkę z szynką 

Jak zrobić sałatkę jajeczną, aby nie była sucha, a do tego dobrze smakowała? Jeżeli szukacie pomysłu na przepis, który będzie szybki, prosty, ale jednocześnie bardzo efektowny, to zdecydowanie postawcie na klasyczne smaki. Tym sposobem nawet najbardziej wymagające osoby będą zadowolone. 

Do wykonania sałatki jajecznej z szynką będziemy potrzebowali: 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5 plastrów gotowanej szynki,
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki creme frache, 
  • sól, pieprz – do smaku 
  • 1/4 pęczka pokrojonego szczypiorku. 

Składniki dodatkowe: 

  • kilka kromek pieczywa tostowego 
Przepis na sałatkę z łososiem i jajkiem
Przepis na sałatkę z łososiem i jajkiem Fot. Shutterstock

Sposób wykonania: 

  1. Szynkę pokrój w małą kostkę. Jajka posiekaj na drobno. Wymieszaj ze sobą oba składniki. 
  2. Dodaj creme frache. Dopraw solą oraz pieprzem. 
  3. Całość podawaj na tostach lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. 
Zobacz wideo Łososiowa kopułka z jajkiem i pastą z awokado

Jajeczna sałatka - ten przepis to strzał w dziesiątkę

Jajeczna sałatka - przepis na pastę w kilku krokach to szybki sposób na niecodzienny dodatek do chleba. Sałatka doskonale sprawdzi się jako przystawka. Papryka nada jej wyrazistości, a sam szczypiorek podkręci jeszcze bardziej jej smak. Koniecznie zajrzyjcie do przepisu i przekonajcie się, jaka jest prosta. 

Składniki: 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo, 
  • papryka czerwona, 
  • 1-2 łyżki majonezu, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: łyżka śmietany. 

Wykonanie: 

  1. Paprykę dokładnie umyj. Pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. 
  2. Dołóż pokrojone jajka. 
  3. Szczypiorek dokładnie umyj i posiekaj na drobno. 
  4. Dopraw solą oraz pieprzem. 
  5. Dodaj majonez (oraz opcjonalnie łyżkę śmietany). 
  6. Całość dokładnie wymieszaj. 

Sałatka jajeczna - przepisy, których połączenie składników nie jest oczywiste

Sałatka jajeczna – przepisy czasami mogą naprawdę zdziwić. Zwłaszcza jeżeli połączymy jajko z jabłkiem czy też z dodatkiem w postaci ziemniaków. Jednak jak się okazuje, sałatka tego typu robi prawdziwą furorę, o czym możecie sami się przekonać. Poniżej znajdziecie recepturę krok po kroku. 

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • 5 jajek, 
  • 4 ugotowane ziemniaki, 
  • 1/2 cebuli, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 jabłka, 
  • kilka ogórków konserwowych, 
  • pęczek koperku. 
Sałatka z selerem konserwowym i jajkiem
Sałatka z selerem konserwowym i jajkiem Fot. Stephanie Frey/Shutterstock

Wykonanie krok po kroku: 

  1. Jajka pokroić w kostkę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  2. Cebulę posiekać na drobno. 
  3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. 
  4. Jabłka dokładnie umyć, obrać oraz pokroić w kostkę. 
  5. Koperek umyć i posiekać na drobno. 
  6. Całość ze sobą wymieszać. Dołożyć majonez oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. 

Zobacz też: Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Robisz to źle. Uważaj, bo możesz przypłacić to zdrowiem

Więcej o: