Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Na błąd, o którym piszemy, zwrócił uwagę Robert Irvine. To brytyjski szef kuchni i prowadzący programy kulinarne, między innymi na kanale Food Network. Niedawno w jednym z odcinków pokazywał, jak prawidłowo przygotowywać jajka sadzone i o jedną z kwestii został zapytany na Twitterze przez fana.
Widziałem krótki odcinek o tym, jak robiłeś jajko sadzone na patelni. Jajka musiały być w temperaturze pokojowej. Moje pytanie brzmi: czy dotyczy to robienia każdych jajek? Jajecznicy, sadzonych i innych?
Kucharz odpowiedział, że jak najbardziej. Stwierdził nawet, że każde jedzenie, nie tylko jajka, powinno osiągnąć najpierw temperaturę pokojową.
Nie jest to być może wiedza zmieniająca życie. W rzeczywistości to prosta porada, ale większość z nas prawdopodobnie o niej zapomina, nie doczytuje przepisu (gdzie często można przeczytać, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej) lub po prostu robi to celowo. Często bowiem nie mamy czasu lub cierpliwości, żeby czekać, aż jajka osiągną temperaturę pokojową.
Na profilu Food Network na Twitterze możecie zobaczyć, jak Robert Irvine przygotowuje jajka sadzone. Rzeczywiście kucharz podkreśla, że nie powinny być zimne. Wtedy zetną się równomiernie i nie przypalą na brzegach. Udziela też kilku innych porad, jak chociażby ta, żeby delikatnie i ostrożnie polewać gorącym olejem żółtko jajka. Więcej zobaczycie na filmiku: