Szef kuchni zwraca uwagę na częsty błąd podczas przygotowywania jajek. Niby prosta rzecz, a wiele osób o niej zapomina

Przyrządzanie jajek może wydawać się jedną z najprostszych czynności w kuchni. Zwłaszcza gdy mówimy o tak popularnych sposobach, jak np. gotowanie na twardo czy robienie jajek sadzonych. Otóż okazuje się, że wiele osób popełnia częsty błąd. Jest to naprawdę błaha sprawa, ale zdarza nam się o niej zapominać lub pomijamy tę kwestię z braku czasu (i cierpliwości).

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Na błąd, o którym piszemy, zwrócił uwagę Robert Irvine. To brytyjski szef kuchni i prowadzący programy kulinarne, między innymi na kanale Food Network. Niedawno w jednym z odcinków pokazywał, jak prawidłowo przygotowywać jajka sadzone i o jedną z kwestii został zapytany na Twitterze przez fana.

Widziałem krótki odcinek o tym, jak robiłeś jajko sadzone na patelni. Jajka musiały być w temperaturze pokojowej. Moje pytanie brzmi: czy dotyczy to robienia każdych jajek? Jajecznicy, sadzonych i innych?

Kucharz odpowiedział, że jak najbardziej. Stwierdził nawet, że każde jedzenie, nie tylko jajka, powinno osiągnąć najpierw temperaturę pokojową.

Jajka sadzone na śmietanie z koperkiemJajka sadzone na śmietanie Ewy Wachowicz. Tylko pięć kroków i wyjdą idealne

Jak zrobić idealne jajka sadzone? Pokazał to brytyjski szef kuchni

Nie jest to być może wiedza zmieniająca życie. W rzeczywistości to prosta porada, ale większość z nas prawdopodobnie o niej zapomina, nie doczytuje przepisu (gdzie często można przeczytać, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej) lub po prostu robi to celowo. Często bowiem nie mamy czasu lub cierpliwości, żeby czekać, aż jajka osiągną temperaturę pokojową.

kanapka z pastą z bobu i jajkiem sadzonym (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na jajka sadzone. Zetną się idealnie dzięki jednej ważnej zasadzie

Na profilu Food Network na Twitterze możecie zobaczyć, jak Robert Irvine przygotowuje jajka sadzone. Rzeczywiście kucharz podkreśla, że nie powinny być zimne. Wtedy zetną się równomiernie i nie przypalą na brzegach. Udziela też kilku innych porad, jak chociażby ta, żeby delikatnie i ostrożnie polewać gorącym olejem żółtko jajka. Więcej zobaczycie na filmiku:

Więcej o: