Pomysł na zdrowe śniadanie? Przygotuj babeczki! Ale nie te, o których myślisz - przyda się jajko i trochę warzyw

Uwielbiasz zacząć dzień od pysznego i pożywnego śniadania, ale jajecznica i omlety nieco ci się już znudziły? Przygotuj zdrowe śniadanie w zupełnie nowej formie. Wytrawne muffinki zrobisz bez najmniejszego problemy, a to jakich składników użyjesz, zależy od ciebie. Jak je zrobić? Nastawiaj już piekarnik.

Więcej przepisów na zdrowe śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Muffinki jajeczne lub też babeczki, to pomysł na zdrowe i bardzo smaczne śniadanie na bazie jajek i warzyw. Sposób wykonania jest bardzo prosty, a babeczki wychodzą delikatne i aromatyczne. Jeśli chcesz odczarować swoje śniadania (lub każdy inny posiłek), zapisz sobie ten przepis.

Zdrowe śniadanie, czyli jajeczne babeczki

Składniki:

  • 8 jajek
  • garść szpinaku
  • 1 niewielka cebula
  • kilka plastrów wędliny 
  • 1 papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • trochę pokruszonego sera feta
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zeszklij na odrobinie oliwy. Następnie dodaj szpinak, wędlinę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażaj chwilę, aż szpinak zwiędnie.
  2. Jajka ubij z odrobiną soli i pieprzu.
  3. Przygotuj formę do pieczenia babeczek. Na dnie każdego wgłębienia połóż pokrojone pomidorki, dodaj podsmażone warzywa i wlej jajko.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babeczki piecz przez ok. 25 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.