Więcej przepisów na zdrowe śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Muffinki jajeczne lub też babeczki, to pomysł na zdrowe i bardzo smaczne śniadanie na bazie jajek i warzyw. Sposób wykonania jest bardzo prosty, a babeczki wychodzą delikatne i aromatyczne. Jeśli chcesz odczarować swoje śniadania (lub każdy inny posiłek), zapisz sobie ten przepis.
Jak zrobić domowe produkty do czyszczenia kuchni i naczyń?
Zdrowe śniadanie, czyli jajeczne babeczki
Składniki:
- 8 jajek
- garść szpinaku
- 1 niewielka cebula
- kilka plastrów wędliny
- 1 papryka
- kilka pomidorków koktajlowych
- trochę pokruszonego sera feta
- szczypiorek do dekoracji
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zeszklij na odrobinie oliwy. Następnie dodaj szpinak, wędlinę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażaj chwilę, aż szpinak zwiędnie.
- Jajka ubij z odrobiną soli i pieprzu.
- Przygotuj formę do pieczenia babeczek. Na dnie każdego wgłębienia połóż pokrojone pomidorki, dodaj podsmażone warzywa i wlej jajko.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babeczki piecz przez ok. 25 minut.
Sos serowy do makaronu i przekąsek. Jak przygotować idealnie kremowy sos?