-
Haps
- Omlet - przepis na najlepsze jajeczne śniadanie. Żeby wyszedł idealny, zadbaj o sposób smażenia
Omlet - przepis na najlepsze jajeczne śniadanie. Żeby wyszedł idealny, zadbaj o sposób smażenia
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, które jest łatwe w wykonaniu i doda energii na wiele godzin. Sposób wykonania jest bardzo prosty, ale jeden niepozorny błąd może sprawić, że omlet z jednej strony się przypali, a z drugiej wciąż nie będzie ścięty. Mamy na to sposób - poznaj perfekcyjny trik na omlet.
Omlet smakuje świetnie zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dziś mamy dla ciebie przepis na omlet z warzywami, który wyjdzie puszysty i delikatny. Jak to zrobić? Chodzi o sposób smażenia - mase jajeczną smaż na niewielkim ogniu, a patelnię przykryj pokrywką.
Omlet - przepis na śniadanie z jajkami w roli głównej
Składniki:
- 3 średnie jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 2-3 plastry szynki
- pół niewielkiej cebuli
- garść szpinaku
- 3-4 pieczarki
- kilka plastrów czerwonej papryki
Sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka przełóż do miski, natomiast białka ubij na sztywno.
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni (szpinak i pieczarki powinny odparować).
- Do żółtek dodaj mąkę i śmietanę, jeśli używasz i całość zmiksuj. Następnie dodaj warzywa i wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj ubite białka do miski z masą na omlet i kiedy całość się połączy, wylej je na patelnię rozgrzaną z odrobiną masła.
- Patelnię z omletem smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż z jednej strony delikatnie się zarumieni, a wierzch ładnie się zetnie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.