Omlet - przepis na najlepsze jajeczne śniadanie. Żeby wyszedł idealny, zadbaj o sposób smażenia

Omlet to świetny pomysł na śniadanie, które jest łatwe w wykonaniu i doda energii na wiele godzin. Sposób wykonania jest bardzo prosty, ale jeden niepozorny błąd może sprawić, że omlet z jednej strony się przypali, a z drugiej wciąż nie będzie ścięty. Mamy na to sposób - poznaj perfekcyjny trik na omlet.
Zobacz wideo

Omlet smakuje świetnie zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dziś mamy dla ciebie przepis na omlet z warzywami, który wyjdzie puszysty i delikatny. Jak to zrobić? Chodzi o sposób smażenia - mase jajeczną smaż na niewielkim ogniu, a patelnię przykryj pokrywką.

Omlet - przepis na śniadanie z jajkami w roli głównej

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 2-3 plastry szynki
  • pół niewielkiej cebuli
  • garść szpinaku
  • 3-4 pieczarki
  • kilka plastrów czerwonej papryki

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka przełóż do miski, natomiast białka ubij na sztywno.
  2. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni (szpinak i pieczarki powinny odparować).
  3. Do żółtek dodaj mąkę i śmietanę, jeśli używasz i całość zmiksuj. Następnie dodaj warzywa i wymieszaj. 
  4. Stopniowo dodawaj ubite białka do miski z masą na omlet i kiedy całość się połączy, wylej je na patelnię rozgrzaną z odrobiną masła.
  5. Patelnię z omletem smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż z jednej strony delikatnie się zarumieni, a wierzch ładnie się zetnie. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: