Naleśniki z piekarnika. Prosty przepis na przepyszne, słodkie danie. Zaoszczędzisz sporo czasu

Uwielbiasz naleśniki, ale nie chce ci się stać nad patelnią? Możesz wypróbować alternatywnej metody - pieczenie w piekarniku. Podajemy prosty przepis, z którym będziecie mogli cieszyć się smacznym posiłkiem.

Naleśniki to danie, które wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Znamy jednak sposób na przyspieszenie procesu ich powstawania. Na czym polega? Można upiec je w piekarniku. Przedstawiamy przepis na naleśniki z pieca.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na naleśniki z piekarnika - będą niezwykle chrupiące

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • półtorej szklanki mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • dwie łyżeczki oleju,
  • owoce - mogą być np. śliwki i jabłka.

Kaczka pieczona z jabłkamiKaczka pieczona z jabłkiem. Jak ją przygotować, żeby nie była sucha?

Ciasto naleśnikowe pieczone w piekarniku. Zrobisz je w kilkanaście minut

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do dużej miski lub garnka.
  2. Do mleka wsyp przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i aromat waniliowy.
  3. Do masy dolewamy trochę oleju i mieszamy całość przy pomocy miksera lub trzepaczki. Ciasto będzie gotowe, kiedy uzyska jednolitą konsystencję.
  4. Umyj owoce. Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Jabłka obierz i pokrój w plasterki.
  5. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i wyłóż na nim pokrojone owoce.
  6. Piecz ciasto naleśnikowe w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około dziesięć minut.
  7. Tak przygotowany naleśnik należy pokroić na mniejsze porcje.

Bigos z kapusty pekińskiejTak dawniej robiono bigos. Nie dodawano do niego... kapusty

Jak serwować naleśniki? To zależy od waszych upodobań

Naleśniki z piekarnika można podawać tak samo, jak te smażone. Warto je jeść polane miodem lub sosem czekoladowym i bitą śmietaną. Będą świetnie smakowały z kubkiem dobrej kawy i lodami waniliowymi. Takie danie może być zarówno śniadaniem, obiadem lub kolacją. Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: