Naleśniki to danie, które wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Znamy jednak sposób na przyspieszenie procesu ich powstawania. Na czym polega? Można upiec je w piekarniku. Przedstawiamy przepis na naleśniki z pieca.
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Przepis na naleśniki z piekarnika - będą niezwykle chrupiące
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej,
- dwa jajka,
- półtorej szklanki mleka,
- dwie łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina aromatu waniliowego,
- dwie łyżeczki oleju,
- owoce - mogą być np. śliwki i jabłka.
Ciasto naleśnikowe pieczone w piekarniku. Zrobisz je w kilkanaście minut
Przygotowanie:
- Wlej mleko do dużej miski lub garnka.
- Do mleka wsyp przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i aromat waniliowy.
- Do masy dolewamy trochę oleju i mieszamy całość przy pomocy miksera lub trzepaczki. Ciasto będzie gotowe, kiedy uzyska jednolitą konsystencję.
- Umyj owoce. Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Jabłka obierz i pokrój w plasterki.
- Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i wyłóż na nim pokrojone owoce.
- Piecz ciasto naleśnikowe w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około dziesięć minut.
- Tak przygotowany naleśnik należy pokroić na mniejsze porcje.
Jak serwować naleśniki? To zależy od waszych upodobań
Naleśniki z piekarnika można podawać tak samo, jak te smażone. Warto je jeść polane miodem lub sosem czekoladowym i bitą śmietaną. Będą świetnie smakowały z kubkiem dobrej kawy i lodami waniliowymi. Takie danie może być zarówno śniadaniem, obiadem lub kolacją. Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl