• Link został skopiowany

Naleśniki z piekarnika. Prosty przepis na przepyszne, słodkie danie. Zaoszczędzisz sporo czasu

Uwielbiasz naleśniki, ale nie chce ci się stać nad patelnią? Możesz wypróbować alternatywnej metody - pieczenie w piekarniku. Podajemy prosty przepis, z którym będziecie mogli cieszyć się smacznym posiłkiem.
Naleśniki
Fot. Pexels

Naleśniki to danie, które wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Znamy jednak sposób na przyspieszenie procesu ich powstawania. Na czym polega? Można upiec je w piekarniku. Przedstawiamy przepis na naleśniki z pieca.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na naleśniki z piekarnika - będą niezwykle chrupiące

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • półtorej szklanki mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • dwie łyżeczki oleju,
  • owoce - mogą być np. śliwki i jabłka.

Ciasto naleśnikowe pieczone w piekarniku. Zrobisz je w kilkanaście minut

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do dużej miski lub garnka.
  2. Do mleka wsyp przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i aromat waniliowy.
  3. Do masy dolewamy trochę oleju i mieszamy całość przy pomocy miksera lub trzepaczki. Ciasto będzie gotowe, kiedy uzyska jednolitą konsystencję.
  4. Umyj owoce. Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Jabłka obierz i pokrój w plasterki.
  5. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i wyłóż na nim pokrojone owoce.
  6. Piecz ciasto naleśnikowe w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około dziesięć minut.
  7. Tak przygotowany naleśnik należy pokroić na mniejsze porcje.

Jak serwować naleśniki? To zależy od waszych upodobań

Naleśniki z piekarnika można podawać tak samo, jak te smażone. Warto je jeść polane miodem lub sosem czekoladowym i bitą śmietaną. Będą świetnie smakowały z kubkiem dobrej kawy i lodami waniliowymi. Takie danie może być zarówno śniadaniem, obiadem lub kolacją. Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: