Ten przepis na kotlety Magdy Gessler budzi apetyt. Podstawą jest jajko
Kotlety jajeczne to popularne danie, które możemy znaleźć w barze mlecznym. Charakteryzuje się delikatnym i tradycyjnym smakiem. Magda Gessler dodaje jednak do nich jeden składnik, dzięki któremu to samo danie będzie smakowało całkiem inaczej.
Bar "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim - to tam znana restauratorka przeprowadziła swoje rewolucje i pomogła właścicielom prowadzić ich lokal na nowo. Mogliśmy tam zobaczyć popisowe danie, które zaproponowała Pani Magda i które zostało dobrze przyjęte przez gości. Pani Magda dodaje do swoich kotletów jeden wyjątkowy składnik, który zmienia smak potrawy. Poznaliśmy przepis i podzielimy się nim abyś i ty mógł go odtworzyć i spróbować.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 surowe jajko,
- 1 cebula,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę,
- Ugotowane jajka obierz i posiekaj,
- Cebulę posiekaj i zarumień na oleju,
- Za pomocą moździerza utrzyj czarnuszkę wraz z solą morską,
- Do ziemniaków dodaj posiekane jajka, surowe wymieszane jajko, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, czarnuszkę z solą i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę,
- Z masy formuj kotlety, które następnie panieruj w bułce tartej,
- Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut do momentu zarumienienia.
Wskazówka! Magda Gessler poleca, aby tak przygotowane kotlety podawać z sosem pieczarkowym lub masłem aromatyzowanym jabłkiem.