Ten przepis na kotlety Magdy Gessler budzi apetyt. Podstawą jest jajko

Kotlety jajeczne to popularne danie, które możemy znaleźć w barze mlecznym. Charakteryzuje się delikatnym i tradycyjnym smakiem. Magda Gessler dodaje jednak do nich jeden składnik, dzięki któremu to samo danie będzie smakowało całkiem inaczej.

Bar "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim - to tam znana restauratorka przeprowadziła swoje rewolucje i pomogła właścicielom prowadzić ich lokal na nowo. Mogliśmy tam zobaczyć popisowe danie, które zaproponowała Pani Magda i które zostało dobrze przyjęte przez gości. Pani Magda dodaje do swoich kotletów jeden wyjątkowy składnik, który zmienia smak potrawy. Poznaliśmy przepis i podzielimy się nim abyś i ty mógł go odtworzyć i spróbować.

 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę,
  2. Ugotowane jajka obierz i posiekaj,
  3. Cebulę posiekaj i zarumień na oleju,
  4. Za pomocą moździerza utrzyj czarnuszkę wraz z solą morską,
  5. Do ziemniaków dodaj posiekane jajka, surowe wymieszane jajko, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, czarnuszkę z solą i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę,
  6. Z masy formuj kotlety, które następnie panieruj w bułce tartej,
  7. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut do momentu zarumienienia.

Wskazówka! Magda Gessler poleca, aby tak przygotowane kotlety podawać z sosem pieczarkowym lub masłem aromatyzowanym jabłkiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.