Siostra Anastazja to mistrzyni kulinariów. Jej sałatka na zimę z buraków i cukinii robi furorę

Siostra Anastazja opracowuje przepisy, których wspólnym mianownikiem jest tradycja i klasyka. Ostatnio pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Idealnie będzie pasować do mięsnego obiadu i szybko zniknie z talerza.

Sałatka na zimę z buraków i cukinii siostry Anastazji to smaczna bomba witaminowa. W warzywnym daniu znajdziemy wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na zdrowie i samopoczucie. A wraz ze schabowym (lub mięsem na parze - żeby było jeszcze zdrowiej) i ziemniaczkami stworzy genialny obiad. Jeżeli chcemy zamknąć sałatkę w słoikach, szkło musimy wcześniej wyparzyć. To bardzo ważny krok, ponieważ brud przyczynia się do psucia zawekowanych dań. 

Zobacz wideo Przepisy na lemoniadę

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Sałatka na zimę z buraków i cukinii siostry Anastazji - potrzebne składniki

Przygotuj:

  • trzy kilogramy buraków,
  • trzy kilogramy cukinii,
  • kilogram cebuli
  • dwie duże czerwone papryki,
  • na słoik: dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, sól
  • zalewa: szklanka wody, szklanka oleju, trzy łyżki cukru, trzy łyżeczki soli.

Sałatka na zimę z buraków i cukinii. Siostra Anastazja zdradziła prosty przepis

  1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj ze skórką. Kiedy już ostygną, pokrój je w małą kostkę. Drobno pokrój też paprykę i cukinię, a cebulę posiekaj. Dwa ostatnie składniki posyp odrobiną soli. Warzywa puszczą soki, więc trzeba będzie je odsączyć. Gdy już to zrobisz, połącz je z burakami.
  2. Sałatkę przełóż do słoików. Włóż też listek laurowy, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie.
  3. Zagotuj wodę z olejem, cukrem oraz solą. Od razu wlej zalewę do słoików. Dokładnie zakręć szkło.
  4. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut. Nie wiesz, jak to zrobić? Tutaj znajdziesz kilka porad, które ci w tym zadaniu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.