Sałatka na zimę z buraków i cukinii siostry Anastazji to smaczna bomba witaminowa. W warzywnym daniu znajdziemy wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na zdrowie i samopoczucie. A wraz ze schabowym (lub mięsem na parze - żeby było jeszcze zdrowiej) i ziemniaczkami stworzy genialny obiad. Jeżeli chcemy zamknąć sałatkę w słoikach, szkło musimy wcześniej wyparzyć. To bardzo ważny krok, ponieważ brud przyczynia się do psucia zawekowanych dań.
Zobacz wideo
Przepisy na lemoniadę
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Ogórki z musztardą francuską. Przepis na przekąskę o lekko słodkim smaku
Sałatka na zimę z buraków i cukinii siostry Anastazji - potrzebne składniki
Przygotuj:
- trzy kilogramy buraków,
- trzy kilogramy cukinii,
- kilogram cebuli
- dwie duże czerwone papryki,
- na słoik: dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, sól
- zalewa: szklanka wody, szklanka oleju, trzy łyżki cukru, trzy łyżeczki soli.
Sałatka na zimę z buraków i cukinii. Siostra Anastazja zdradziła prosty przepis
- Buraki dokładnie umyj i ugotuj ze skórką. Kiedy już ostygną, pokrój je w małą kostkę. Drobno pokrój też paprykę i cukinię, a cebulę posiekaj. Dwa ostatnie składniki posyp odrobiną soli. Warzywa puszczą soki, więc trzeba będzie je odsączyć. Gdy już to zrobisz, połącz je z burakami.
- Sałatkę przełóż do słoików. Włóż też listek laurowy, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie.
- Zagotuj wodę z olejem, cukrem oraz solą. Od razu wlej zalewę do słoików. Dokładnie zakręć szkło.
- Słoiki pasteryzuj przez 15 minut. Nie wiesz, jak to zrobić? Tutaj znajdziesz kilka porad, które ci w tym zadaniu.
Grzyby mun. Jak je wykorzystać? [przepisy]