Ogórki z musztardą francuską. Przepis na przekąskę o lekko słodkim smaku. Zwróć uwagę na ogórki

Sezon na pikle, kiszonki i inne przetwory w pełni i choć najbardziej popularne są te tradycyjne wersje, to jednak coraz chętniej sięgamy po nowe smaki. Idealną propozycją zatem będą ogórki z musztardą francuską. Mają totalnie inny charakter niż klasyczna wersja tej potrawy. Podajemy szczegółowy przepis na ich przygotowanie.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki konserwowe to od zawsze świetna przekąska serwowana podczas rodzinnych spotkań czy imprez z przyjaciółmi. Jednak kiedy chcemy nieco zaskoczyć naszych gości, warto przełamać tradycyjne smaki i postawić na stole coś odmiennego. Prezentujemy przepis na ogórki z musztardą francuską.

Ogórki z musztardą francuską. Jak przygotować niebanalne przekąski?

Aby przygotować idealne przetwory z ogórków, zawsze musimy pamiętać o tym, by wybrać odpowiednią odmianę tych warzyw. Muszą to być ogórki gruntowe o jasnym zabarwieniu. Najlepiej kupić je od zaufanego rolnika bądź zebrać własne plony. Jeśli jednak nie mamy tej możliwości, postarajmy się wybrać na klasyczne stragany z warzywami.

Zwróćmy uwagę na to, czy ogórki są twarde. Jeśli sprzedawca posiada lekko miękkie warzywa lub są one ciemnozielone po całej długości, to może oznaczać, że były bardzo nawożone, lub mamy do czynienia z inną odmianą. Brak jędrności ogórków to sygnał, że zostały zerwane już jakiś czas temu lub były źle przechowywane. Kiedy już zakupimy odpowiednie warzywa, możemy zrobić nasze ogórki z musztardą francuską.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki soli,
  • słoik musztardy francuskiej z ziarnami.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na ogórki z musztardą francuską i miodem. Sposób przygotowania

  1. Ogórki zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy je na około godzinę. Dzięki temu będą bardziej chrupiące oraz łatwiej pozbędziemy się wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Po tym czasie płuczemy dokładnie każdy ogórek pod niewielkim strumieniem bieżącej, chłodnej wody.
  3. Tak przygotowane warzywa kroimy na ćwiartki i układamy je w umytych i wyparzonych słoikach. Dodajemy po dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego oraz ząbek czosnku.
  4. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy do słoików.
  5. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy dwa litry wody, dwie szklanki octu, dodajemy cukier, miód, sól oraz musztardę i wszystko dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.
  6. Gorącą zalewą uzupełniamy słoiki i mocno je zakręcamy.
  7. Przetwory pasteryzujemy przez około 15 minut.

Nasze ogórki z musztardą francuską i miodem są już gotowe. Możemy spożywać je przez cały rok pod warunkiem, że będą przechowywane w niskiej temperaturze oraz zacienionym miejscu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.