Ogórki konserwowe to od zawsze świetna przekąska serwowana podczas rodzinnych spotkań czy imprez z przyjaciółmi. Jednak kiedy chcemy nieco zaskoczyć naszych gości, warto przełamać tradycyjne smaki i postawić na stole coś odmiennego. Prezentujemy przepis na ogórki z musztardą francuską.
Aby przygotować idealne przetwory z ogórków, zawsze musimy pamiętać o tym, by wybrać odpowiednią odmianę tych warzyw. Muszą to być ogórki gruntowe o jasnym zabarwieniu. Najlepiej kupić je od zaufanego rolnika bądź zebrać własne plony. Jeśli jednak nie mamy tej możliwości, postarajmy się wybrać na klasyczne stragany z warzywami.
Zwróćmy uwagę na to, czy ogórki są twarde. Jeśli sprzedawca posiada lekko miękkie warzywa lub są one ciemnozielone po całej długości, to może oznaczać, że były bardzo nawożone, lub mamy do czynienia z inną odmianą. Brak jędrności ogórków to sygnał, że zostały zerwane już jakiś czas temu lub były źle przechowywane. Kiedy już zakupimy odpowiednie warzywa, możemy zrobić nasze ogórki z musztardą francuską.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Nasze ogórki z musztardą francuską i miodem są już gotowe. Możemy spożywać je przez cały rok pod warunkiem, że będą przechowywane w niskiej temperaturze oraz zacienionym miejscu. Smacznego!