Krokodylki - przepis na wyjątkowe ogórki w słoikach. Ich smak podkreśla jeden ważny składnik

Sierpień to idealny czas na przygotowanie przetworów na zimę. Choć w Polsce najbardziej popularne są ogórki kiszone oraz pikle, to jednak warto przygotować inną wersję tych warzyw. Krokodylki - przepis na tę wyjątkową przekąskę wzbudza coraz większe zainteresowanie. Ważny jest jednak pewien składnik, który nadaje całości wyjątkowego charakteru.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki krokodylki to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pikli. Chrupiące i aromatyczne. Idealne jako przekąska do grilla, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do obiadu. Przepis jest prosty, dlatego warto przygotować, choć kilka słoików tego typu ogórków.

Pomidory w zalewiePomidory w zalewie - przepis w nowej odsłonie. wybierz odpowiedni ocet

Krokodylki, przepis na ogórki z nutą chilli

Jeśli jesteśmy zwolennikami eksperymentowania w kuchni, lub zwyczajnie lubimy nieco pikantne potrawy, warto wypróbować przepis na krokodylki. Ten rodzaj konserwowych ogórków zdobywa coraz więcej zwolenników. Do ich przyrządzenia należy dodać odrobinę chilli. Ta przyprawa nada wyjątkowego charakteru przekąsce

Składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków gruntowych,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki soli kamiennej,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 8 łyżek oleju,
  • główka czosnku,
  • 1,5 łyżeczki papryczki chilli, lub jedna łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka czarnego pieprzu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pikle - przepis siostry AnastazjiPikle, przepis siostry Anastazji. Sprawdzona i prosta receptura na udane ogórki

Ogórki krokodylki - przepis na wykonanie pikantnej przekąski

  1. Ogórki myjemy dokładnie pod zimną bieżącą wodą.
  2. Kroimy wzdłuż na ćwiartki i przekładamy do wysokiego naczynia.
  3. Zasypujemy solą. Mieszamy i pozostawiamy na około sześć godzin, aby warzywa oddały dużą ilość wody.
  4. Po tym czasie odcedzamy ogórki. Dodajemy chilli, lub pieprz cayenne oraz drobno posiekany czosnek.
  5. Przyrządzamy zalewę. W garnku zagotowujemy ocet z olejem i cukrem. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do naczynia z ogórkami i pozostawiamy je na całą noc. 
  6. Kolejnego dnia, do uprzednio umytych i wyparzonych słoików wkładamy ogórki wraz z zalewą.
  7. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy przez około 15 minut.

Tak przygotowane ogórki krokodylki możemy przechowywać nawet przez cały rok. Ważne jednak aby zostały umieszczone w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Więcej o: