Idealne ogórki kiszone? Poznajcie przepis z Gospodarstwa Rolnego Sznajder. Zajada się nimi sam Robert Makłowicz

Idealny przepis na ogórki kiszone to prosty przepis. Z takiego założenia wychodzą właściciele Gospodarstwa Rolnego Sznajder, którzy od pokoleń zajmują się wytwarzaniem domowych kiszonek. Ich przetwory słynne są w całej Polsce, a zajada się nimi sam Robert Makłowicz. Poznajcie sekrety idealnych kiszonych. Liczy się kilka kwestii.
Zobacz wideo

Lato to czas zbiorów i przetworów ogórkowych, dlatego chętnie szukamy sprawdzonych sposobów na najlepsze pikle, sałatki na zimę oraz oczywiście na ogórki kiszone. Okazuje się, że najlepszy przepis na ogórki kiszone jest bardzo prosty, ale warto zwrócić uwagę na kilka czynników, ponieważ jeden niepozorny błąd może skutecznie zabić ich smak lub sprawić, że się zepsują. Jak zatem zrobić najlepsze ogórki kiszone? Oto garść wskazówek od właścicieli Gospodarstwa Rolnego Sznajder - rodzinnego przedsiębiorstwa, które już od lat 50-tych zajmuje się wyrobem domowych kiszonek.

Domowy budyń możemy przygotować własnoręcznie.Jak zrobić prawdziwy budyń?. "Za Gierka mamusia nam go robiła w nagrodę"

Jak zrobić idealne ogórki kiszone?

Po pierwsze: selekcja

Zanim przystąpimy do kiszenia, należy zwrócić uwagę na wielkość i kształt ogórków. Duże ogórki lepiej przerobić na mizerię, sałatki lub przecier, ponieważ w trakcie kiszenia zmiękną i nie będą chrupiące. Do kiszenia należy wybierać mniejsze okazy o  długości od 5 cm do 7 cm.

Po drugie: słoiki i zalewa

Słoiki, w których chcemy kisić ogórki muszą być czyste - wyparzone i wysuszone. Nie mogą nosić żadnych śladów uszkodzeń, podobnie jak zakrętki.

Zalewa na idealne kiszone ma ściśle określone proporcje - 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody. Sól jodowana nie sprawdzi się też najlepiej. Woda oczywiście powinna być niechlorowana.

Po trzecie: dodatki i ułożenie

Kiedy masz już wyparzone słoiki i przygotowaną zalewę, czas na układanie ogórków. Niezbędnymi dodatkami są oczywiście czosnek (najlepiej przepołowiony) oraz gałązki kopru razem z baldachami. Do słoików należy włożyć ogórki, ważne, żeby układać je dość ciasno. Następnie zalać je zalewą. Istotne jest to, żeby zalać je do samego końca, by ogórki nie wystawały ponad poziom solanki - wówczas mogą się zepsuć. Do zalanych ogórków dodaje się czosnek a na sam wierzch gałązkę kopru, która stanowi pewnego rodzaju bufor między zakrętką a poziomem zalewy. To sprawi, że podczas procesu fermentacji ogórki nie "wybuzują".

Po czwarte: kiszenie

Szczelnie zakręcone słoiki powinny być ustawione w temperaturze pokojowej. Wówczas po kilku dniach uzyskamy ogórki małosolne. Kiszone powinny być przechowywane w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.

 Lubiany podróżnik kulinarny Robert Makłowicz wyróżnił ogórki kiszone M.Sznajder na festiwalu Europa na Widelcu i to aż dwukrotnie. Zachęcamy do samodzielnego wykonania ogórków kiszonych - widzicie przecież, jakie to proste.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane z przepisu babci. Sekretem jest jeden składnik

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Za inspiracje do artykułu posłużyła strona sznajder.agro.pl

Więcej o: