Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki to jedne z najczęściej i najliczniej uprawianych warzyw zarówno w ogródkach, szklarniach jak i na działkach. Pielęgnacja jest bardzo prosta, a plony często owocne. Niestety zarówno w uprawach jak i podczas zakupów zdarza się nabyć przerośnięte ogórki, które nie nadają się do kiszenia. Co zatem przygotować z tych dużych, zielonych warzyw?
Jeśli nasz ogród obfituje w wyraźnie przerośnięte ogórki, warto przygotować prostą sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu nie tylko w zimie, ale i przez cały rok. Duże, sezonowe warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw będą smacznym zamiennikiem dla popularnych surówek czy sałatek. Produkt jest także ciekawą alternatywą dla klasycznych sałatek, pikli czy kiszonek, a także oryginalnym elementem spiżarni.
Aby przygotować sałatkę z przerośniętych ogórków nie trzeba dużej ilości składników. Świeży koperek, papryka i przyprawy w połączeniu z zielonym rarytasem dadzą smaczny efekt. Aromatyczna zalewa z dodatkiem czosnku, octu i cukru wzbogacą smak.
Składniki:
Sposób przygotowania: