Zrobiłam ogórki z curry. Są tak pyszne, że zostały już tylko cztery słoiki

Sezon na ogórki trwa w najlepsze i jak co roku moja kuchnia tonie w słoikach z korniszonami, kiszonymi i krokodylkami. Ostatnio zrobiłam także ogórki z curry z przepisu, który dała mi moja ciocia. Postanowiłam zrobić kilkanaście niewielkich słoików. Wyszły tak pyszne, że zostało już mało co.
Zobacz wideo

Jako hobbystka i entuzjastka wszelkiego rodzaju weków i przetworów, nie mogłam odmówić sobie przyjemności wykonania ogórków z curry. Przepis dała mi moja ciocia, której ogórki w zalewie curry są hitem każdej rodzinnej imprezy. Jednak nieco zmodyfikowałam przepis i szczerze powiem, wyszły jeszcze lepsze. 

Ogórki z curry - przepis, w którym rozkochasz bliskich i przyjaciół

Składniki:

  • ok. 3,5 kg ogórków gruntowych
  • 5 średnich cebul
  • garść liści selera (bez łodyg)

Zalewa:

  • 3 l wody
  • 1,5 l octu
  • 6 szklanek cukru
  • 10 łyżek soli
  • 5 opakowań przyprawy curry

Ogórki z curry - sposób wykonania:

  1. Ogórki wcześniej namocz w zimnej wodzie. Następnie pokrój je na 4-5 części. Cebulę pokrój w piórka. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. 
  2. W dużym garnku  zagotuj składniki na zalewę.
  3. Do dużej miski włóż pokrojone ogórki i cebulę oraz liście selera. Następnie je gorącą zalewą i pozostaw na 2-3 godziny. 
  4. Po tym czasie przełóż ogórki do słoików wraz z zalewą i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj przez 5 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA