Jako hobbystka i entuzjastka wszelkiego rodzaju weków i przetworów, nie mogłam odmówić sobie przyjemności wykonania ogórków z curry. Przepis dała mi moja ciocia, której ogórki w zalewie curry są hitem każdej rodzinnej imprezy. Jednak nieco zmodyfikowałam przepis i szczerze powiem, wyszły jeszcze lepsze.
Ogórki z curry - przepis, w którym rozkochasz bliskich i przyjaciół
Składniki:
- ok. 3,5 kg ogórków gruntowych
- 5 średnich cebul
- garść liści selera (bez łodyg)
Zalewa:
- 3 l wody
- 1,5 l octu
- 6 szklanek cukru
- 10 łyżek soli
- 5 opakowań przyprawy curry
Ogórki z curry - sposób wykonania:
- Ogórki wcześniej namocz w zimnej wodzie. Następnie pokrój je na 4-5 części. Cebulę pokrój w piórka. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
- W dużym garnku zagotuj składniki na zalewę.
- Do dużej miski włóż pokrojone ogórki i cebulę oraz liście selera. Następnie je gorącą zalewą i pozostaw na 2-3 godziny.
- Po tym czasie przełóż ogórki do słoików wraz z zalewą i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj przez 5 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.