Pomidory w zalewie to zupełnie nowa odsłona pikli, które sprawdzą się zarówno jako dodatek do sztuki mięsa (na przykład do grilla lub steków), lub składnik sałatek czy też jako składnik tzw. zimnej płyty podczas spotkań w większym gronie. Przepis na pomidory w zalewie jest bardzo prosty, ale żeby wyszły smaczne. Należy zrezygnować z popularnego w przepisach na przetwory octu spirytusowego o kwasowości 10 procent na rzecz łagodniejszego, sześcioprocentowego octu. Tylko jak sobie poradzić, kiedy w sklepach znajdujemy jedynie ocet dziesięcioprocentowy? Wystarczy go rozcieńczyć.
Wystarczy, że do 150 ml octu o kwasowości 10 procent dodasz 100 ml wody. Wówczas otrzymasz 250 ml roztworu o kwasowości 6 procent
Jeśli już wiesz, jakiego octu użyć, zadbaj o odpowiednie pomidory. Najlepiej wybierać dojrzałe, ale niezbyt duże. Mogą to być pomidorki cherry lub koktajlowe.
Składniki:
Zalewa:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.