Odkąd tylko pamiętam, wraz z nadejściem sezonu na ogórki, moja babcia i mama od rana do wieczora napełniały słoiki najróżniejszymi wariacjami na temat ogórkowych przetworów. Oprócz kiszonych, małosolnych i korniszonów nie mogło zabraknąć mizerii na zimę. Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam wyjadać plasterki ogórków prosto z miski, w której się marynowały. Dziś przejęłam pałeczkę i sama robię mizerię na zimę i muszę przyznać, że sprawia mi to niemałą radość. Korzystam z przepisu mojej babci, która robiła najlepsze przetwory w całej rodzinie, i dziś chętnie zdradzę wam, jak zrobić najlepszą mizerię do słoików. Od razu powiem, że całym sekretem smaku mizerii, jest grubość plasterków - najlepiej kroić je ręcznie, żeby miały ok. 3-5 mm.
Mizeria na zimę - przepis mojej babci
Składniki:
- 3 kg średnich ogórków gruntowych
- kilka łyżek posiekanego koperku
- 2 pełne łyżki cukru
- 2 pełne łyżki soli
- 4-5 łyżek octu
Mizeria na zimę - sposób wykonania:
- Jeśli twoje ogórki były zrywane więcej niż 4 godziny wcześniej, przełóż je do miski i namocz w zimnej wodzie, by odzyskały utraconą jędrność. Mocz je przez ok. 2 godziny, następnie wyszoruj.
- Ogórki obierz i pokrój w plastry. Lepiej nie używaj tarki - wówczas plastry będą zbyt cienkie i stracą swoją sprężystość, a konsystencja mizerii będzie przypominała bardziej sos.
- Starte ogórki przełóż do miski, dodaj sól, cukier ocet i koperek i całość dokładnie wymieszaj dłońmi, masując przy tym, by składniki marynaty dokładnie weszły w ogórki. Pozostaw na godzinę.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż ogórki razem z zalewą, która się wytworzyła i szczelnie zakręć.
- Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Ułóż słoiki jeden obok drugiego tak, by się nie dotykały. Zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości słoików i zagotuj na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania pasteryzuj przez 7 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.