Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Ostatnio było trochę przepisów mięsnych, więc teraz pora na coś innego. Proponujemy wegetariańskie roladki z ciasta francuskiego. W sam raz na lunch bądź lekki obiad czy kolację. Poniżej prezentujemy dwie wersje tego dania.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Warzywne roladki z ciasta francuskiego
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie,
- cebula - 1 sztuka,
- marchew - 4 sztuki,
- pieczarki - ok. 250 g,
- czosnek - 3 ząbki
- papryka czerwona - 1 sztuka,
- papryka zielona - 1 sztuka,
- mrożony groszek - ok. 500 g,
- sałata masłowa - 2 sztuki,
- bulion drobiowy - 1 szklanka,
- pieprz, sól i przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę, marchewki, pieczarki i papryki pokrój w kostkę;
- Czosnek zgnieć w prasce i zrumień na rozgrzanym oleju. Dołóż resztę warzyw i smaż przez chwilę;
- Dolej trochę wody, przypraw do smaku i duś przez kwadrans;
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 12 kawałków;
- Nałóż farsz na ciasto i zwiń w ruloniki;
- Piecz 20 minut w temperaturze 180°C;
- W rondelku rozgrzej 100 ml oleju, do którego dodaj porwaną na kawałki sałatę i groszek;
- Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj kwadrans;
- Podawaj roladki wraz z sałatą z groszkiem.
Serowo - szpinakowe roladki z ciasta francuskiego
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie,
- mrożony, siekany szpinak - ok. 250 g,
- ser sałatkowy typu feta - ok. 100 g,
- ser mozzarella - ok. 100 g,
- posiekany szczypiorek - 2 łyżki,
- jajko - 1 sztuka,
- przyprawy - sól, pieprz, suszone oregano, gałka muszkatołowa, czosnek, chili
Przygotowanie:
- Rozmroź i odciśnij szpinak;
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj roztrzepanym jajkiem;
- Całe ciasto posyp rozkruszonym serem typu feta, startą mozzarellą oraz posiekanym szczypiorkiem;
- Na to wszystko połóż szpinak w małych porcjach. Posyp przyprawami.
- Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w niezbyt grube (ale i nie za cienkie) plastry);
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 200°C na złoty kolor.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.