Wegetariańskie roladki z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach. Bezmięsny przysmak w na Wielki Post

Tym razem mamy coś dla fanów bezmięsnego jedzenia - wegetariańskie roladki z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach. Zapraszamy do wypróbowania obu wersji!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ostatnio było trochę przepisów mięsnych, więc teraz pora na coś innego. Proponujemy wegetariańskie roladki z ciasta francuskiego. W sam raz na lunch bądź lekki obiad czy kolację. Poniżej prezentujemy dwie wersje tego dania.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Warzywne roladki z ciasta francuskiego 

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie,
  • cebula - 1 sztuka,
  • marchew - 4 sztuki,
  • pieczarki - ok. 250 g,
  • czosnek - 3 ząbki
  • papryka czerwona - 1 sztuka,
  • papryka zielona - 1 sztuka,
  • mrożony groszek - ok. 500 g,
  • sałata masłowa - 2 sztuki,
  • bulion drobiowy - 1 szklanka,
  • pieprz, sól i przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewki, pieczarki i papryki pokrój w kostkę;
  2. Czosnek zgnieć w prasce i zrumień na rozgrzanym oleju. Dołóż resztę warzyw i smaż przez chwilę;
  3. Dolej trochę wody, przypraw do smaku i duś przez kwadrans;
  4. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 12 kawałków;
  5. Nałóż farsz na ciasto i zwiń w ruloniki;
  6. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C;
  7. W rondelku rozgrzej 100 ml oleju, do którego dodaj porwaną na kawałki sałatę i groszek;
  8. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj kwadrans;
  9. Podawaj roladki wraz z sałatą z groszkiem. 

Serowo - szpinakowe roladki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie,
  • mrożony, siekany szpinak - ok. 250 g,
  • ser sałatkowy typu feta - ok. 100 g,
  • ser mozzarella - ok. 100 g,
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki,
  • jajko - 1 sztuka,
  • przyprawy - sól, pieprz, suszone oregano, gałka muszkatołowa, czosnek, chili

Przygotowanie:

  1. Rozmroź i odciśnij szpinak;
  2. Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj roztrzepanym jajkiem;
  3. Całe ciasto posyp rozkruszonym serem typu feta, startą mozzarellą oraz posiekanym szczypiorkiem;
  4. Na to wszystko połóż szpinak w małych porcjach. Posyp przyprawami.
  5. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w niezbyt grube (ale i nie za cienkie) plastry);
  6. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 200°C na złoty kolor.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: