Czemu kotlety sojowe tak często goszczą w naszych domach? Przygotowane w głębokim tłuszczu i z panierką mogą być dość kaloryczne, ale posiadają także dość dużo zalet. Przede wszystkim soja zawiera przydatne dla organizmu potas, żelazo, magnez i fosfor. Jednocześnie spożywanie wyrobów z soi może pomagać w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, który jest tak groźny np. przy miażdżycy. Dodatkowo spożywanie soi:
W przypadku kotletów sojowych warto też uwzględnić dodatki w postaci przypraw takich, jak majeranek, bazylia czy oregano. Posiadają one dodatkowe właściwości prozdrowotne (np. antybakteryjne, przeciwzapalne).
Jak zrobić kotlety sojowe? Jak przygotować je, aby były smacznym daniem? Najprostszym sposobem jest zakupienie paczki gotowych kotletów, zalanie ich bulionem i usmażenie. Jest to jednak łatwiejsza droga, choć niekoniecznie najlepsza. Zamiast tego możemy sami zrobić kotlety sojowe z granulatu lub suchego ziarna soi tak, aby od początku do końca zostały przyrządzone według naszego pomysłu. Można wówczas np. ograniczyć ich kaloryczność.
Z czego własnoręcznie zrobić kotlety sojowe? Składniki potrzebne do przygotowania tego dania nie są za bardzo skomplikowane. Przede wszystkim potrzebujemy:
Zobacz też: Przepis na pieczone ziemniaki - z gzikiem będą idealne nie tylko na piątek
Jak zrobić kotlety sojowe krok po kroku? Od czego zacząć? Pierwszym działaniem, które jest absolutnie konieczne, powinno być moczenie suchych ziaren soi. Należy je zalać wodą i odstawić na całą noc. Kolejnego dnia trzeba je odcedzić i po kilkakroć opłukać. Następnie trzeba ziarna zalać czystą wodą i gotować tak długo, aż staną się miękkie.
Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę i ścieramy grubo marchew. Po rozgrzaniu oleju na patelni wrzucamy na nią cebulkę i szklimy. Następnie dodajemy marchewkę, podlewając niewielką ilością wody. Jest to niezbędne, żeby warzywa nie przywarły do dna patelni. Najlepiej jest dusić je dotąd na wolnym ogniu, aż woda odparuje.
Do ugotowanej soi dodajemy sos sojowy. Całość miksujemy lub blendujemy. Powstałą w ten sposób masę dodajemy do warzyw, które powinny być już wystudzone. Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę owsianą i dokładnie mieszamy.
Masa powinna być na tyle plastyczna, aby udawało się z niej formować kotlety. W razie potrzeby trzeba dodać do niej nieco więcej mąki owsianej. Formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wyjęciu z patelni układamy je na papierowym ręczniku po to, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z czym podawać kotlety sojowe? Można je serwować wraz z dowolnym sosem lub dipem, ale przede wszystkim stanowią zamiennik kotletów mięsnych i są podawane z ziemniakami i dowolną surówką.
Zobacz też: Paszteciki wegetariańskie Ewy Wachowicz. Genialna przekąska na święta