Przepis na pieczone ziemniaki - z gzikiem będą idealne nie tylko na piątek

Szybki przepis na pieczone ziemniaki? Ziemniaki z gzikiem to najlepszy sposób na pyszną kolację, którą wykonasz z produktów "zawsze pod ręką". Porzucamy wam prosty przepis nie tylko na piątek. To prawdziwe niebo w gębie!

Ziemniaki to produkt zawsze mile widziany na rodzinnym stole. Ich potencjał zapisał się na kartach staropolskiej sztuki kulinarnej i do dziś święci triumfy jako obowiązkowy element niedzielnego obiadu. Uwielbiamy je w każdej postaci, ale te pieczone znalazły szczególne miejsce w naszych sercach. Ziemniaki z gzikiem to spuścizna kuchni wielkopolskiej. Wielu z nas zna je także pod nazwą pyry z gzikiem. Dobrze przyprawiony twaróg + dobrze spieczony ziemniak = prosto, szybko i smacznie. Podrzucamy wam najlepszy przepis na ziemniaki z gzikiem. To niebo w gębie!

Zobacz wideo Przepiękny, rumiany, chrupiący grzebień z ziemniaka - poleca Leszek Stanek

Ziemniaki z gzikiem, czyli najlepszy przepis na pieczone ziemniaki

Ziemniaki z gzikiem. Składniki:

  • ok. 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 500 g sera białego mielonego półtłustego
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • masło
  • sól i pieprz

Ziemniaki z gzikiem. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków pod bieżącą wodą. Każdego ziemniaka z osobna ułóż na kawałku folii aluminiowej, natnij go na krzyż, posól, popieprz i nałóż niewielki plasterek masła. Tak przygotowane ziemniaki dokładnie obwiń folią i ułóż na blaszce. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około jedną godzinę. Dla pewności po tym czasie sprawdź wykałaczką stan upieczenia ziemniaka. Powinny być idealnie miękkie. Pamiętaj także, że czas pieczenia ziemniaków będzie zależał od jego rodzaju oraz wielkości.

Gdy ziemniaki będą w piekarniku, zajmij się przygotowywaniem twarogu. Szczypiorek pokrój w malutkie kawałeczki i posiekaj koperek. Do przygotowanego sera dodajemy śmietanę, szczypiorek, koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem, według własnych preferencji smakowych. Całość dokładnie wymieszaj.

Dobrze upieczone ziemniaki odwijamy z folii i lekko rozchylamy widelcem wzdłuż wcześniej przygotowanych nacięć. Na każdego z nich nakładamy łyżkę gziku. Gotowe ziemniaki podajemy posypane szczypiorkiem oraz koperkiem.

Przepis na pieczone ziemniaki. Nie lubisz gziku? Postaw na ziemniaki zapiekane z serem

Jeśli nie lubisz twarogu, możesz postawić na nieco bardziej nowoczesną wersję pieczonych ziemniaków. Zapiekane ziemniaki z serem żółtym to pomysł na przepyszną i szybką przekąskę na co dzień lub na imprezę. Jedyne, co musisz zrobić, to obranie ziemniaków ze skórki, podgotowanie ich, pokrojenie na cienkie plasterki i wstawienie w naczyniu żaroodpornym do piekarnika 180 stopni. Piecz przez 45 minut. Po około pół godzinie pieczenia dodaj do ziemniaków starty żółty ser. Aby dodać smaku naszej zapiekance, polej całość sosem beszamelowym. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA