Knedle ze śliwkami - przepis na boski letni obiad. Jak się za nie zabrać? Podpowiadamy

Z cynamonem, jogurtem, bułką tartą i słodką śmietanką. Każdy ma swój sposób na jedzenie knedli ze śliwkami. Ale żeby zachwycić się ich smakiem, ważny jest także sam przepis na knedle ze śliwkami. Przedstawiamy ten wypróbowany, najlepszy!

Knedle przepis

Knedle ze śliwkami przepis. Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 lub 2 jajka,
  • 150 g mąki,
  • 250 g śliwek węgierek,
  • sól,
  • cynamon,
  • cukier puder,
  • do podania: cynamon, bułka tarta, jogurt naturalny, śmietanka kremówka, cukier puder.

A może dżem ze śliwek? Przepis jest banalnie prosty:

Knedle ze śliwkami przepis. Przygotowanie:

Knedle ze śliwkami to doskonały przepis na letni obiad. Szczególnie jeśli zostaną nam ziemniaki z poprzedniego dnia. Jeśli nie, ugotuj pół kilograma ziemniaków w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i rozgnieć praską. W międzyczasie umyj dokładnie śliwki, usuń  z nich pestki, ale tak, aby połówki śliwek były w całości, a owoce pozostawały złączone.

Do środka każdej śliwki wsyp odrobinę cynamonu i pół łyżeczki cukru pudru. Ostudzone ziemniaki połącz z mąką i jajkiem. Jeśli będzie potrzeba, masa będzie zbyt sztywna, dodaj jeszcze jedno jajko. Pamiętaj, aby dawać jak najmniej mąki. Im mniej mąki, tym ciasto na knedle będzie bardziej delikatne.

W dłoniach formuj kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Rozpłaszcz je na cienki placuszek i włóż do środka śliwkę. Zalepiaj brzegi i kształtuj kulkę. Oprósz mąką talerz, układaj na nim knedle.

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj szczyptę soli, wrzucaj pojedynczo knedle. Woda powinna się zagotować i dopiero wtedy liczymy czas gotowania - około pięciu minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową knedle ze śliwką na talerz.

Zostają dodatki! Możesz serwować je z podsmażoną na maśle bułką tartą, możesz z cukrem pudrem i cynamonem albo z ulubionym jogurtem. To już twoja inwencja!

Więcej o: