Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej
Tradycyjna kolacja wigilijna jest bezmięsna, ale bogata w potrawy rybne. Weganie i wegetarianie mogą oczywiście zadowolić się sałatką jarzynową, barszczem i kutią, ale... dlaczego by nie "zweganizować" tradycyjnych potraw? To bardzo ciekawe i smaczne wyzwanie nie tylko dla osób, które nie spożywają ryb. Mamy kilka porad i dwa przepisy na wigilijne dania bezrybne.
Składniki:
Tofu kroimy na połówki, a potem każdą połówkę przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie plastry. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy majeranek i pieprz cytrynowy, obtaczamy tofu w marynacie i odstawiamy na 2-3 godziny.
Marchewki, pietruszki i seler obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, potem dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek i sól. Dusimy przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Zamarynowane tofu obtaczamy z każdej strony panierce. Smażymy na rumiano na natłuszczonej patelni. Podajemy na gorąco razem z warzywami.
Wskazówka: obsmażone boczniaki mogą zastąpić śledzie także w innych kompozycjach - można je podawać np. pod pierzynką, z cebulką w oleju czy z kompozycją przypraw do piernika
Składniki:
Boczniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim grzyby z obu stron. Gdy się lekko zrumienią, przykrywamy patelnię (można dolać trochę wody) i dusimy, aż grzyby zmiękną. Usmażone grzyby odkładamy na talerz.
Cebulę kroimy w piórka, jeśli używamy śliwek, to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Na patelnię po smażeniu boczniaków wrzucamy cebulę i śliwki razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy wodę, przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy, dodajemy także cynamon i goździki, ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Na półmisek wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy boczniaki. Skrapiamy oliwą lub olejem lnianym wedle uznania i podajemy.
Wskazówka: zamiast boczniaków można też użyć podsmażonych na oliwie cienkich pasków bakłażana.
Na początek gwoli przypomnienia: wegetarianie nie jedzą mięsa i ryb, a weganie nie spożywają także produktów odzwierzęcych: m.in. mleka, jaj i miodu. Jeśli nie masz pewności, jakich produktów nie spożywa ktoś z twojej rodziny - zapytaj. Bliska osoba na pewno to doceni.