Wege przepisy na wigilię. Co podać zamiast rybnych klasyków?

Jesteście wegetarianami lub weganami? To nie znaczy, że musicie rezygnować z wigilijnych potraw. Wystarczy, że te z rybą przygotujecie w wersji bezrybnej! Mamy dla was dwa przepisy, które doskonale zastąpią tradycyjnie przyrządzane dania oraz kilka porad.

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej

Tradycyjna kolacja wigilijna jest bezmięsna, ale bogata w potrawy rybne. Weganie i wegetarianie mogą oczywiście zadowolić się sałatką jarzynową, barszczem i kutią, ale... dlaczego by nie "zweganizować" tradycyjnych potraw? To bardzo ciekawe i smaczne wyzwanie nie tylko dla osób, które nie spożywają ryb. Mamy kilka porad i dwa przepisy na wigilijne dania bezrybne.

Tofu po grecku - przepis

Składniki:

  • 3 kostki tofu naturalnego (każda po ok. 180 g),
  • 4 spore marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/4 selera,
  • 5 łyżek przecieru lub koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól do smaku,
  • olej roślinny
Zobacz wideo

Jak zrobić tofu po grecku?

Tofu kroimy na połówki, a potem każdą połówkę przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie plastry. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy majeranek i pieprz cytrynowy, obtaczamy tofu w marynacie i odstawiamy na 2-3 godziny.

Marchewki, pietruszki i seler obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i  podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, potem dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek i sól. Dusimy przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Zamarynowane tofu obtaczamy z każdej strony panierce. Smażymy na rumiano na natłuszczonej patelni. Podajemy na gorąco razem z warzywami. 

Boczniaki po kaszubsku - przepis

Wskazówka: obsmażone boczniaki mogą zastąpić śledzie także w innych kompozycjach - można je podawać np. pod pierzynką, z cebulką w oleju czy z kompozycją przypraw do piernika

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 8 suszonych śliwek lub garść rodzynek,
  • 3 cebule,
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • woda,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej roślinny do smażenia,
  • olej lniany lub oliwa do podania,
  • sól do smaku

Jak zrobić boczniaki po kaszubsku?

Boczniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim grzyby z obu stron. Gdy się lekko zrumienią, przykrywamy patelnię (można dolać trochę wody) i dusimy, aż grzyby zmiękną. Usmażone grzyby odkładamy na talerz.

Cebulę kroimy w piórka, jeśli używamy śliwek, to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Na patelnię po smażeniu boczniaków wrzucamy cebulę i śliwki razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy wodę, przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy, dodajemy także cynamon i goździki, ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

Na półmisek wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy boczniaki. Skrapiamy oliwą lub olejem lnianym wedle uznania i podajemy. 

Wskazówka: zamiast boczniaków można też użyć podsmażonych na oliwie cienkich pasków bakłażana. 

Wigilijne pułapki - o czym pamiętać?

Na początek gwoli przypomnienia: wegetarianie nie jedzą mięsa i ryb, a weganie nie spożywają także produktów odzwierzęcych: m.in. mleka, jaj i miodu. Jeśli nie masz pewności, jakich produktów nie spożywa ktoś z twojej rodziny - zapytaj. Bliska osoba na pewno to doceni.

  • Karp w galarecie oczywiście nie wchodzi w grę, ale warzywa i tofu w galarecie z bulionu warzywnego? Czemu nie! Nie podajemy, rzecz jasna, warzyw zalanych przecedzoną galaretą przyrządzoną na rybie ani na żelatynie. Zamiennikiem, dzięki któremu wywar ładnie się zetnie jest agar, który można kupić w porcjach w proszku,
  • Jajko w cieście nadal jest jajkiem - nawet jeśli go nie widać. Jeśli gościsz osobę, która je wegańsko, możesz przygotować dla niej ciasto bez jajek. Dobrym zamiennikiem jest zblendowany banan, łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami wody (zamiast jednego jajka) czy substytut do wypieków, który można dostać w sklepach. 
  • Osoba, którą gościsz, nie je miodu pszczelego? Sięgnij po sztuczny miód - do typowych świątecznych wypieków jest on wręcz zalecany. Dzięki niemu pierniczki będą bardziej miękkie.
  • Pamiętaj, że nawet jeśli weganizm czy wegetarianizm nie jest ci bliski, taki sposób odżywiania jest zapewne bardzo ważny dla twojego gościa. Nie krytykuj, nie oburzaj się - zaproponuj po prostu inne danie bez ryby. Rozmowy przy wigilijnym stole mogą być też inspirujące - podpytaj, co zamiast mięsa i ryb je bliska osoba na co dzień. Twój jadłospis może się wzbogacić w coś pysznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.