• Link został skopiowany

Wege przepisy na wigilię. Co podać zamiast rybnych klasyków?

Jesteście wegetarianami lub weganami? To nie znaczy, że musicie rezygnować z wigilijnych potraw. Wystarczy, że te z rybą przygotujecie w wersji bezrybnej! Mamy dla was dwa przepisy, które doskonale zastąpią tradycyjnie przyrządzane dania oraz kilka porad.
Boczniaki a la śledzie
zdjęcie ilustracyjne, fot. Veronika Idiyat / shutterstock.com

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej

Tradycyjna kolacja wigilijna jest bezmięsna, ale bogata w potrawy rybne. Weganie i wegetarianie mogą oczywiście zadowolić się sałatką jarzynową, barszczem i kutią, ale... dlaczego by nie "zweganizować" tradycyjnych potraw? To bardzo ciekawe i smaczne wyzwanie nie tylko dla osób, które nie spożywają ryb. Mamy kilka porad i dwa przepisy na wigilijne dania bezrybne.

Tofu po grecku - przepis

Składniki:

  • 3 kostki tofu naturalnego (każda po ok. 180 g),
  • 4 spore marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/4 selera,
  • 5 łyżek przecieru lub koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól do smaku,
  • olej roślinny
Zobacz wideo

Jak zrobić tofu po grecku?

Tofu kroimy na połówki, a potem każdą połówkę przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie plastry. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy majeranek i pieprz cytrynowy, obtaczamy tofu w marynacie i odstawiamy na 2-3 godziny.

Marchewki, pietruszki i seler obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i  podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, potem dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek i sól. Dusimy przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Zamarynowane tofu obtaczamy z każdej strony panierce. Smażymy na rumiano na natłuszczonej patelni. Podajemy na gorąco razem z warzywami. 

Boczniaki po kaszubsku - przepis

Wskazówka: obsmażone boczniaki mogą zastąpić śledzie także w innych kompozycjach - można je podawać np. pod pierzynką, z cebulką w oleju czy z kompozycją przypraw do piernika

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 8 suszonych śliwek lub garść rodzynek,
  • 3 cebule,
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • woda,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej roślinny do smażenia,
  • olej lniany lub oliwa do podania,
  • sól do smaku

Jak zrobić boczniaki po kaszubsku?

Boczniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim grzyby z obu stron. Gdy się lekko zrumienią, przykrywamy patelnię (można dolać trochę wody) i dusimy, aż grzyby zmiękną. Usmażone grzyby odkładamy na talerz.

Cebulę kroimy w piórka, jeśli używamy śliwek, to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Na patelnię po smażeniu boczniaków wrzucamy cebulę i śliwki razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy wodę, przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy, dodajemy także cynamon i goździki, ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

Na półmisek wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy boczniaki. Skrapiamy oliwą lub olejem lnianym wedle uznania i podajemy. 

Wskazówka: zamiast boczniaków można też użyć podsmażonych na oliwie cienkich pasków bakłażana. 

Wigilijne pułapki - o czym pamiętać?

Na początek gwoli przypomnienia: wegetarianie nie jedzą mięsa i ryb, a weganie nie spożywają także produktów odzwierzęcych: m.in. mleka, jaj i miodu. Jeśli nie masz pewności, jakich produktów nie spożywa ktoś z twojej rodziny - zapytaj. Bliska osoba na pewno to doceni.

  • Karp w galarecie oczywiście nie wchodzi w grę, ale warzywa i tofu w galarecie z bulionu warzywnego? Czemu nie! Nie podajemy, rzecz jasna, warzyw zalanych przecedzoną galaretą przyrządzoną na rybie ani na żelatynie. Zamiennikiem, dzięki któremu wywar ładnie się zetnie jest agar, który można kupić w porcjach w proszku,
  • Jajko w cieście nadal jest jajkiem - nawet jeśli go nie widać. Jeśli gościsz osobę, która je wegańsko, możesz przygotować dla niej ciasto bez jajek. Dobrym zamiennikiem jest zblendowany banan, łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami wody (zamiast jednego jajka) czy substytut do wypieków, który można dostać w sklepach. 
  • Osoba, którą gościsz, nie je miodu pszczelego? Sięgnij po sztuczny miód - do typowych świątecznych wypieków jest on wręcz zalecany. Dzięki niemu pierniczki będą bardziej miękkie.
  • Pamiętaj, że nawet jeśli weganizm czy wegetarianizm nie jest ci bliski, taki sposób odżywiania jest zapewne bardzo ważny dla twojego gościa. Nie krytykuj, nie oburzaj się - zaproponuj po prostu inne danie bez ryby. Rozmowy przy wigilijnym stole mogą być też inspirujące - podpytaj, co zamiast mięsa i ryb je bliska osoba na co dzień. Twój jadłospis może się wzbogacić w coś pysznego!
Więcej o: