Podstawowym produktem w niemal każdej kuchni są jajka. Kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniem, ale z łatwością można stworzyć z ich pomocą pełnowartościowe danie obiadowe. Zamiast jajka sadzonego, jajka w koszulce, czy jajka na twardo przygotuj kotlety jajeczne, które można jeść ze smacznym sosem, w towarzystwie ulubionych dodatków lub bez nich. Jak zrobić kotlety jajeczne? Sekret tkwi w odpowiednio ugotowanym jajku i aromatycznych przyprawach. Kotlet jajeczny jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Smakuje dorosłym i dzieciom. Oto nasza receptura.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby przygotować kotlety jajeczne potrzebne są przede wszystkim jajka. Jeśli chcesz urozmaicić to danie, możesz wzbogacić je o starte pieczarki. Sekretem są dwie przyprawy, czyli sól i pieprz. Jeśli chcesz, aby twoje kotlety jajeczne były bardziej aromatyczne, użyj pieprzu ziołowego i dodaj sera. Sprawdzi się np. cheddar, który jest lekko ostry i świetnie pasuje do tego przepisu. Składniki to:
Na początek ugotuj jajka. Aby były idealnie ugotowane na twardo, gotuj je od momentu zagotowania wody 8 minut. Następnie wyjmij je z wody i odłóż. Jajka trzeba obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionych jajek dodaj surowe jajko, a następnie sól, pieprz ziołowy i wg uznania starte, umyte pieczarki. Pamiętaj, że jajko musi być chłodne, ponieważ starty ser, który trzeba dodać za chwilę, nie może od razu się rozpuścić. Dokładnie wymieszaj powstałą masę i uformuj kotleciki, tak jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa. Kotlety obtocz w bułce tartej. Włóż do lodówki na minimum godzinę, aby masa była jednolita, a nasze kotlety nieco twardsze. Na patelni rozgrzej olej, ale możesz użyć też klarowanego masła (3 łyżki). Kiedy tłuszcz będzie gorący, usmaż kotlety aż do uzyskania złotego koloru. Przewróć je na drugą stronę, aby panierka była równomierna i chrupiąca.
Kotlety smakują idealnie w towarzystwie sosu. Pasuje do nich np. sos pieczarkowy, albo koperkowy. Ten drugi jest szczególnie delikatny, a aromat i smak koperku świetnie uzupełni to danie. Aby go przygotować potrzebujesz:
Koperek trzeba drobno posiekać, a na patelni rozgrzać 250 ml bulionu. W osobnej miseczce przygotować śmietankę z czosnkiem, wymieszać. Do bulionu dodaj masło, dokładnie powoli mieszając. Podgrzewając bulion wlej śmietankę z czosnkiem i nie przestawaj mieszać. Po minucie dodaj posiekany drobno koperek i duś jeszcze sos przez ok. 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go szczyptą mąki. Podawaj z kotletami jajecznymi. Smacznego!