Bułkę zalewamy mlekiem i zostawiamy do namoczenia. Powinna być miękka po mniej więcej 10 minutach. W tym czasie przekładamy do miski mięso mielone, obieramy i drobno kroimy cebulę. Mieszamy wszystko wraz z jednym jajkiem, odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy bułkę. Rozgniatamy ją i nadal wyrabiamy mięso. Przystępujemy do wyrabiania klopsów mielonych. Moczymy dłonie w wodzie i formujemy kulki. Od razu obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe!
Z czym podać klopsy mielone? Szczególnie dzieci będą zachwycone, gdy dostaną klopsy mielone wraz z makaronem i pysznym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy możesz przygotować na podstawie tego przepisu:
A makaron po prostu ugotuj al dente. Inną propozycją podania może być potrawka z klopsami, którą będziesz serwować wraz z ryżem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a międzyczasie kroimy warzywa: jedną paprykę, jedną marchewkę, jedną cebulę. Wszystko podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Dodajemy puszkę pomidorów i puszkę kukurydzy wraz z zalewą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy klopsy i gotowe. Smacznego!