Co zrobić na obiad? Klopsy mielone to szybki przepis, który posmakuje każdemu

Co zrobić na obiad? Też zadajesz sobie to pytanie każdego dnia? Niektórzy jeszcze rano planują wszystkie posiłki danego dnia! Jeśli nie masz pomysłu, służymy pomocą. Klopsy mielone to błyskawiczny przepis. Szybko przyrządzisz okrągłe kuleczki, a to, z czym je podasz, zależy już tylko od twojej fantazji.

Klopsy mielone. Przepis

Klopsy mielone. Składniki:

  • 1 czerstwa bułka,
  • szklanka mleka dowolnego,
  • 0,5  kg mięsa mielonego,
  • 1 cebula starta,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia: smalec, olej roślinny, masło klarowane,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Wegetariańskie klopsy wykonane z ciecierzycy, papryki, groszku, cebuli i marchwi

Klopsy mielone. Przygotowanie:

Bułkę zalewamy mlekiem i zostawiamy do namoczenia. Powinna być miękka po mniej więcej 10 minutach. W tym czasie przekładamy do miski mięso mielone, obieramy i drobno kroimy cebulę. Mieszamy wszystko wraz z jednym jajkiem, odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy bułkę. Rozgniatamy ją i nadal wyrabiamy mięso. Przystępujemy do wyrabiania klopsów mielonych. Moczymy dłonie w wodzie i formujemy kulki. Od razu obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe!

Z czym podać klopsy mielone? Szczególnie dzieci będą zachwycone, gdy dostaną klopsy mielone wraz z makaronem i pysznym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy możesz przygotować na podstawie tego przepisu

A makaron po prostu ugotuj al dente. Inną propozycją podania może być potrawka z klopsami, którą będziesz serwować wraz z ryżem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a międzyczasie kroimy warzywa: jedną paprykę, jedną marchewkę, jedną cebulę. Wszystko podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Dodajemy puszkę pomidorów i puszkę kukurydzy wraz z zalewą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy klopsy i gotowe. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.