Zupa krem z pora. Gęsta, sycąca, kremowa i superszybka

Rozgrzewająca zupa na jesień, którą można przygotować na obiad lub kolację? Tę z dyni pewnie robiliście już nie raz. Tym razem weźcie na warsztat pora. Pyszna zupa porowa - jak ją zrobić?

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Wracacie późno z pracy, macie ochotę na rozgrzewające danie, ale nie chcecie stać długo przy garach? Przygotujcie zupę z pora - to prosta w przygotowaniu, pyszna i składająca się z niedrogich składników zupa, która doskonale rozgrzewa. Sprawdźcie, jak ją ugotować. 

Zupa z pora - krem: przepis

Składniki:

  • 500 g pora (po obraniu i odcięciu ciemnozielonych części),
  • nieduża marchewka,
  • nieduża pietruszka,
  • ok. 75 g korzenia selera (mały kawałek),
  • 400 g ziemniaków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 l wody lub bulionu warzywnego/drobiowego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz ziołowy,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie: 3-4 trójkąciki serka kanapkowego
Zobacz wideo Muszle makaronowe z boczkiem i porem

Zupa krem z pora - jak przygotować?

Seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 

Por kroimy w plasterki, ząbki czosnku obieramy z łupin i wyciskamy w wyciskarce. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy por i czosnek, podsmażamy przez około 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Wszystko mieszamy i zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy pokrywką, a następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy i sól, mieszamy. Potem zdejmujemy zupę z kuchenki i blendujemy na gładki krem. Gdy całość będzie zmiksowana, dodajemy do jeszcze gorącej zupy masło i serki (jeśli z nich korzystamy). Mieszamy wszystko i czekamy, aż się rozpuszczą. 

Zupa porowa doskonale smakuje z grzankami podsmażonymi na patelni lub z groszkiem ptysiowym. Można ją także podać z prażonymi pestkami dyni bądź słonecznika i chipsem z boczku. 

Uwaga - jeśli zupa krem z pora wyjdzie wam zbyt ostra w smaku, dodajcie trochę śmietanki kremówki. Wlewajcie ją bardzo powoli do zblendowanej zupy, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyła. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA