Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Wracacie późno z pracy, macie ochotę na rozgrzewające danie, ale nie chcecie stać długo przy garach? Przygotujcie zupę z pora - to prosta w przygotowaniu, pyszna i składająca się z niedrogich składników zupa, która doskonale rozgrzewa. Sprawdźcie, jak ją ugotować.
Składniki:
Seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Por kroimy w plasterki, ząbki czosnku obieramy z łupin i wyciskamy w wyciskarce. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy por i czosnek, podsmażamy przez około 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Wszystko mieszamy i zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy pokrywką, a następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy i sól, mieszamy. Potem zdejmujemy zupę z kuchenki i blendujemy na gładki krem. Gdy całość będzie zmiksowana, dodajemy do jeszcze gorącej zupy masło i serki (jeśli z nich korzystamy). Mieszamy wszystko i czekamy, aż się rozpuszczą.
Zupa porowa doskonale smakuje z grzankami podsmażonymi na patelni lub z groszkiem ptysiowym. Można ją także podać z prażonymi pestkami dyni bądź słonecznika i chipsem z boczku.
Uwaga - jeśli zupa krem z pora wyjdzie wam zbyt ostra w smaku, dodajcie trochę śmietanki kremówki. Wlewajcie ją bardzo powoli do zblendowanej zupy, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyła.