Wielu osobom może się wydawać, że restauratorzy i kucharze tacy, jak Magda Gessler, nie jadają tak "zwykłych" dań jak naleśniki. Nic bardziej mylnego! W końcu proste, domowe dania, robione z sercem to także prawdziwy kulinarny majstersztyk. Sprawdźcie, jak zrobić naleśniki według Magdy Gessler.
Składniki:
* dzięki dodatkowi wody gazowanej ciasto będzie pulchniejsze
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier lub sól i mieszamy. Następnie powoli wlewamy mleko, jednocześnie łącząc składniki trzepaczką. Potem wbijamy jajka, a na koniec dodajemy wodę gazowaną. Wlewamy jej tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję - by to sprawdzić, należy wykonać prosty test. Na łyżkę nabieramy ciasto i zlewamy je z powrotem do miski - ciasto powinno jednocześnie pokrywać łyżkę i spływać z niej. Nie może być zbyt wodniste ani kluchowate.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wlewamy porcje ciasta (co 3-4 naleśniki dodajemy masło) i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron.
Naleśniki podajemy na słodko (z dżemem, serkiem waniliowym lub z nutellą i bananami itd.) lub na słono (ze szpinakiem, z kurczakiem i warzywami czy z mięsem mielonym itd.).