Naleśniki Magdy Gessler. Nie wyjdą bez dodatku wody gazowanej

Jak zrobić naleśniki według Magdy Gessler? Bardzo łatwo! Dziś mamy dla was przepis na pyszne naleśniki według najpopularniejszej polskiej restauratorki. Zaopatrzcie się w wodę gazowaną i do dzieła.

Wielu osobom może się wydawać, że restauratorzy i kucharze tacy, jak Magda Gessler, nie jadają tak "zwykłych" dań jak naleśniki. Nic bardziej mylnego! W końcu proste, domowe dania, robione z sercem to także prawdziwy kulinarny majstersztyk. Sprawdźcie, jak zrobić naleśniki według Magdy Gessler.

Naleśniki według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka,
  • woda gazowana*,
  • 3 jajka,
  • odrobina cukru lub soli,
  • masło klarowane

* dzięki dodatkowi wody gazowanej ciasto będzie pulchniejsze

Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Jak zrobić naleśniki według Magdy Gessler?

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier lub sól i mieszamy. Następnie powoli wlewamy mleko, jednocześnie łącząc składniki trzepaczką. Potem wbijamy jajka, a na koniec dodajemy wodę gazowaną. Wlewamy jej tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję - by to sprawdzić, należy wykonać prosty test. Na łyżkę nabieramy ciasto i zlewamy je z powrotem do miski - ciasto powinno jednocześnie pokrywać łyżkę i spływać z niej. Nie może być zbyt wodniste ani kluchowate. 

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wlewamy porcje ciasta (co 3-4 naleśniki dodajemy masło) i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron.

Naleśniki podajemy na słodko (z dżemem, serkiem waniliowym lub z nutellą i bananami itd.) lub na słono (ze szpinakiem, z kurczakiem i warzywami czy z mięsem mielonym itd.).

Więcej o: