dania rozgrzewające
-
Kiedyś karmiono nią ubogich, dziś prawie nikt jej nie robi. Ta zupa jest tania i szybko zapełni brzuch
Zupa rumfordzka została wymyślona w drugiej połowie XVIII wieku. Miała być tania, sycąca i szybko dodawać sił. Karmiono nią przede wszystkim ubogich i bezdomnych, a w Warszawie powstała nawet specjalna instytucja, która zajmowała się wydawaniem zu...
-
Góralska kwaśnica prosto z Podhala. Z tym przepisem wyjdzie obłędna i rozgrzewająca zupa
Zupa idealna na mroźne i ponure dni? Kwaśnica to klasyka rodem z Podhala, która króluje w zimowym menu. Góralski specjał to przede wszystkim dobra baza - nie obejdzie się bez wędzonych żeberek i solidnej porcji kiszonej kapusty.
-
Obiad z resztek zaskoczy nie jedno podniebienie. Tu wkracza zasada zero waste i kolorowe składniki
To rozgrzewające danie w stylu zero waste przygotujesz z resztek, które zalegają w lodówce. Oto przepis na chłopski garnek, który kusi obłędnym zapachem i kolorami. Sprawdzi się doskonale w chłodne, zimowe dni, gdy domownicy potrzebują dodatkowego...
-
Rozgrzewające śniadanie, czyli ciekawa wariacja na temat jajek. Z tym dodatkiem są nieziemsko smaczne
Marzysz o rozgrzewającym śniadaniu, ale brakuje ci czasu na długie przygotowania? Postaw na jajeczną klasykę w orientalnym wydaniu. Tu króluje prostota i obłędny smak, a wszystko jest ekspresowe i opiera się na łatwo dostępnych składnikach. Sekret...
-
Rozgrzewająca zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są obłędnie mięciutkie kluseczki
W chłodne dni nic nie rozgrzeje i nie nasyci tak jak obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zamiast skomplikowanych specjałów warto wrócić do prostych produktów i tradycji - smak gwarantują dwa dodatki, które dosłownie rozpływają się w ustach.
-
Przepis na rozgrzewający deser, który ukoi cię w chłodne jesienne dni. Do czekolady dodaj szczyptę tej przyprawy
Nie ma to jak deser, który rozgrzeje cię na koniec dnia. Za oknami coraz częściej zaobserwować można ulewy, wichury i typowo jesienną słotę. Nie żałuj więc sobie przyjemności i przygotuj maksymalnie słodki deser, z pikantnym dodatkiem. Ten smak...
-
Najlepsza zupa krem na jesień. Połącz te składniki, a powstanie rozgrzewające danie
Siedmioskładnikowa zupa na jesień to solidna porcja witamin, koloru i przede wszystkim obłędnego smaku. Przygotujesz ją w mgnieniu oka - wystarczy wszystko wrzucić na blaszkę, zapiec i zblendować z odpowiednimi dodatkami. Gwarantujemy, że jest...
-
Zupa za grosze, a rozgrzeje i nasyci lepiej niż znane klasyki. Nie zapomnij o tym składniku, inaczej nie wyjdzie
Jesień to czas, kiedy zupy podawane są prawie codziennie. To właśnie one ogrzewają nas najbardziej skutecznie, a do tego dzięki nim, możemy poznać nowe smaki. Przykładem danie, o którym mało osób wie, a jest naprawdę pyszny, jest ta zupa. Jedynie...
-
Zupa meksykańska to przepis na rozgrzewające danie. W składzie solidna porcja warzyw i mięsa
Szukasz przepisu, który rozgrzeje i nasyci w pochmurne, jesienne dni? Zupa meksykańska to idealna propozycja na sezonową chandrę. Solidna porcja kolorowych warzyw, obłędnego mięsa i mieszanki nieco pikantnych przypraw to prawdziwy majstersztyk....
-
Nawet rosół nie rozgrzewa tak dobrze. Zupa curry smakuje świetnie i daje kopa, ale nie żałuj czosnku
Kiedy myślimy o rozgrzewających zupach, idealnych na jesień i zimę, na pewno od razu przychodzi nam do głowy rosół. Nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia - wszyscy przecież uwielbiamy tę zupę. Jednak istnieje potrawa, która rozgrzewa sto ra...
- Jak zrobić najprostszą pastę z awokado? Smarowidło idealne na jesień
- Biorę kapustę pekińską i robię surówkę. Znika szybciej niż soczysty kotlet
- Ceny rogali marcińskich u Gessler. Jest jeszcze drożej niż rok temu
- Sałatkę żydowską robię co sobotę. Pyszna, tania i pasuje do wszystkiego
- Zapomnij o wędzeniu szynki. Ugotuj w herbacie, a będzie lepsza
- Zapiekanka szwedzka Wachowicz idealna na obiad. Każdy poprosi o dokładkę
- Pomysł na obiad z mięsem. Zastosuj ten trik, a roladki wyjdą przepyszne
- Zrobiliśmy zdjęcia pestkom. Poznasz, z jakich owoców pochodzą?
- Zrobiliśmy zdjęcia pestkom. Poznasz, z jakich owoców pochodzą?
- Dlaczego regularne posiłki są ważne?
-
Dodaj ten składnik do bulionu, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Każda inna zupa nie ma z nią szans
Rosół to najpopularniejsze danie, które jest podstawą innych, tak samo znanych dań. Jednak ta potrawa jest naprawdę wyjątkowa na tle innych. Za sprawą jednego składnika rozgrzeje jak nic innego i sprawi, że będzie się chciało ją jeść cały czas....
-
Ta zupa z klopsikami gości na każdym włoskim weselu. Poza mięsnym rarytasem jest też sporo warzyw
Idealnym przepisem na chłodne, jesienne popołudnia będzie obłędna zupa klopsikowa, która serwowana jest na niemal każdym tradycyjnym, włoskim weselu. Sekret smaku to oczywiście apetyczne, mięsne kulki jednak to nie wszystko. W składzie znajdziemy...
-
Zupa gulaszowa jest niezastąpiona w jesienne dni. Zrobisz ją z kilku warzyw i solidnej porcji mięs
Zastanawiasz się, co powinno znaleźć się w menu, gdy za oknem ziąb i plucha? Przepis na obłędną zupę gulaszową zawsze się sprawdza - danie rozgrzewa, syci, a także zapewnia solidnej porcji energii. Perfekcyjny smak gwarantuje mieszanka różnych...
-
Jesienna zupa krem autorstwa zwyciężczyni MasterChefa. W składzie nie tylko dynia, a cały miks kolorów
O tej porze roku w domowym menu nie brakuje rozgrzewających i sycących dań. Co jednak powiesz na obłędnie smaczną i odrobinę zwariowaną zupę krem z przepisu zwyciężczyni MasterChefa? W składnie znajdziemy dynię i wiele innym sezonowych warzyw. To...
-
Dobre rozgrzewające dania na jesień - 3 przepisy na potrawy, które wzmocnią Twój organizm
Rozgrzewające dania na jesień są bardzo różnorodne. Warto wiedzieć, że październik to doskonały moment na to, aby nieco zmodyfikować menu. Spadek temperatury, deszcz i wiatr wymuszają na nas żywieniową zmianę. Podpowiadamy, co warto przygotować do...
-
Jesienna zupa w tym wydaniu rozgrzeje i nasyci. Bez tego dodatku nie warto jej jednak podawać na stół
Zamiast po raz kolejny brać się za kultowe, babcine przepisy, warto nieco zaszaleć i postawić na nieco bardziej oryginalne smakołyki. Prawdziwym jesiennym hitem jest rozgrzewająca zupa na bazie kolorowych warzyw - to jednak nie wszystko. Niebywały...
-
Niepozorna zupa, która bije na głowę znane klasyki. Zrobisz ją za grosze, a jej aromat czuć w całym domu
Przy niektórych potrawach nie da się przejść obojętnie. Właśnie tak jest z zupą, którą chcemy zaprezentować. Jest prosta, pożywna i uwielbiana przez wiele osób. Urzeka nie tylko swoim smakiem, a także tym, że jej przygotowanie nie jest wymagające....
-
Fasolka po bretońsku, czyli klasyka w nowej odsłonie. Sycące i rozgrzewające danie z pikantnym twistem
Zimą na naszych stołach królują rozgrzewające i sycące dania, zapiekanki czy buliony. Wśród ciekawych propozycji jednogarnkowych warto wyróżnić fasolkę po bretońsku, którą zna niemal każdy. Klasyczny rarytas przygotowany z pikantną nutą sprawdzi s...
-
Jak zrobić gulasz? Najlepszy efekt gwarantuje domowa receptura bazująca na dużej ilości mięsa i warzyw
Gulasz to niemalże piedestał wśród domowych specjałów. Danie syci, rozgrzewa i poprawi humor w mroźne dni. Ważne jest jednak przygotowanie według babcinych zasad - mowa tu o odpowiednim składzie, dużej porcji mięsa i warzyw, odrobinie bulionu i...
-
Pomidorowa z aromatycznych warzyw. Zapomnij o koncentracie i przygotuj treściwe danie jak u babci
Pomidorowa to królowa tradycyjnych zup, z którą na próżno konkurować. Danie wyróżnia się wyjątkowym smakiem, prostotą i wspomnieniem, które niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Zapomnij więc o koncentracie i przygotuj pomidorową z soczystych i...
-
Strogonow - przepis na rozgrzewającą klasykę. Kwintesencja smaku tkwi w mięsie i kolorowych dodatkach
Strogonow to jedno z dań, które najlepiej smakują w chłodne, zimowe dni. Przepis jest pełen aromatów dzięki mięsie, warzywom, kolorowym dodatkom i przyprawom. Przygotowanie tego rarytasu wcale nie jest trudne, a efekt gwarantuje zadowolenie...
-
Zupa gulaszowa - przepis na treściwe i rozgrzewające danie na zimową chandrę. Kluczowy jest miks mięs
W zimowym menu nie może zabraknąć rozgrzewających i krzepiących posiłków. Wówczas królują zapiekanki, buliony, dania jednogarnkowe i treściwe przysmaki. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest...
-
Zupa gulaszowa - treściwa i rozgrzewająca potrawka z różnych mięs. Kluczem do sukcesu są te dodatki
Zimowe menu bogate jest w rozgrzewające potrawki, buliony i zupy. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest zupa gulaszowa. Treściwy obiad opiera się na kilku gatunkach mięs, warzywach i...
-
Zupa rybna - przepis na rozgrzewający i aromatyczny bulion. Sprawdzi się idealnie na wigilijnym stole
Zimne dni mocno wpływają na domowe menu - wówczas królują rozgrzewające potrawy, buliony i dania jednogarnkowe. Ciekawą i jednocześnie elegancką propozycją jest zupa rybna z dodatkiem pomidorów i delikatnej kremówki. Niepowtarzalny smak gwarantują...
-
Kociołek z wołowiną. Przepis na gorące zakończenie mroźnego kuligu. Zrobisz go w zaciszu domowym
Kociołek z wołowiną to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w mroźne wieczory. Dodatek warzyw sprawi, że nasyci największego łasucha. Idealna potrawa nie może obyć się bez specjalnego bukietu przypraw. Zdradzamy najlepszy przepis.
-
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler. Rozgrzewający bulion podrasują pomidory i kremówka
Rozgrzewające dania królują teraz w menu, a jedną z ciekawych receptur jest zupa rybna według przepisu Magdy Gessler. Aromatyczny bulion wymaga jednak odpowiednich składników i powolnego gotowania. Niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie gatunk...
-
Fasolka po bretońsku - przepis tradycyjny. Ten smak natychmiast rozgrzewa
Fasolka po bretońsku to danie idealne na zimę. Syci, rozgrzewa i genialnie smakuje. Jak zrobić pyszną fasolkę? Przepis jest banalny, a tradycyjna receptura na fasolkę po bretońsku sprawdzi się na każdą okazję. Nie zapomnij o kiełbasie, a sukces...
-
Ewa Wachowicz podzieliła się nietypowym przepisem na rosół. Potrzeba śliwek i cynamonu
Rosół lubi chyba każdy. To najbardziej klasyczna zupa na polskich stołach. Sposobów na nią jest tyle, ile kucharzy. Jednym z nich podzieliła się Ewa Wachowicz. Ale to nie będzie zwyczajny rosół.
-
Zupa krem z pora. Gęsta, sycąca, kremowa i superszybka
Rozgrzewająca zupa na jesień, którą można przygotować na obiad lub kolację? Tę z dyni pewnie robiliście już nie raz. Tym razem weźcie na warsztat pora. Pyszna zupa porowa - jak ją zrobić?
-
Żurek na maślance - genialny sposób na rozgrzewający klasyk
Żurek to pyszna zupa, która wspaniale rozgrzewa. Sprawdzi się idealnie na obiad na pierwsze chłodne dni. Dziś mamy dla was prosty przepis na szybki w przygotowaniu i pyszny żurek na maślance.
-
Macie ochotę na coś innego niż tradycyjny grzaniec? Sprawdźcie przepis na genialny napój z granatem
Macie ochotę na pyszny zimowy drink, ale tradycyjne grzańce już się wam znudziły? Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjny napój z dodatkiem granatu. Pyszny, rozgrzewający napój doskonale umili wieczór.
-
Herbata zimowa rozgrzewa, a jak smakuje. Mamy garść przepisów, m.in. z rozmarynem lub wiśniami
Herbata zimowa to napój, który nie ma nie tylko rozgrzewać, lecz także wybornie smakować. Aromatyczny napar poprawi też nastrój w ponure popołudnie, a także pozwoli odprężyć się i zrelaksować. Herbata zimowa - jak ją przygotować?
-
Zrobiło się chłodniej? Postaw na zupy. Te na pewno rozgrzeją Cię na długo
Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez zupy. W sezonie zimowym odgrywa większą rolę niż tylko bycie pierwszym daniem. Stanie na przystanku w mrozie podczas powrotu z pracy czy szkoły albo jesienne spacery, wzmagają potrzebę szybkiego ogrzania...
-
Gęste jesienne zupy, które na pewno rozgrzeją was w chłodne dni [PIĘĆ PRZEPISÓW]
Jesień niesie ze sobą pięknie wyglądające parki, ale też znaczne obniżenie temperatury. Spacery w takich okolicznościach przyrody są przyjemne, ale wyziębione ciała aż proszą o coś ciepłego do jedzenia. Rozwiązaniem są sycące, rozgrzewające zupy....