Dodaj ten składnik do bulionu, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Każda inna zupa nie ma z nią szans

Rosół to najpopularniejsze danie, które jest podstawą innych, tak samo znanych dań. Jednak ta potrawa jest naprawdę wyjątkowa na tle innych. Za sprawą jednego składnika rozgrzeje jak nic innego i sprawi, że będzie się chciało ją jeść cały czas. Wiele osób chwali również jej intensywny smak.

Zupy to ulubione dania obiadowe wielu z nas. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i to właśnie to może nas do nich przekonać. Bazą prawie każdej zupy jest oczywiście niezastąpiony bulion, a ten fakt jeszcze bardziej ułatwia nam sprawę. Do takiego wywaru można dodać cokolwiek się chce i ma się pewność, że potrawa będzie wyśmienita.

Zobacz wideo Chowder kukurydziany

Tym razem chcemy pokazać przepis na zupę, która rozgrzeje jak nic innego. Do jej zrobienia trzeba się porządnie przygotować, ponieważ będzie potrzeba bardzo duża ilość czosnku. Jednak to bez tego składnika nie wyjdzie. Ilość zależy oczywiście od tego, jak bardzo go lubimy, jednak podpowiadamy, że im więcej, tym lepiej.

Przepis na zupę czosnkową

Składniki:

  • 2 l bulionu,
  • 30 ząbków czosnku,
  • cebula, 
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • posiekany koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie dużego garnka rozgrzej masło. W czasie, gdy tłuszcz się grzeje, zajmij się cebulą. Obierz ją i posiekaj na drobną kostkę, następnie umieść w garnku. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż ją, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
  2. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 2-3 minuty, aż aromat się uwolni.
  3. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj, tworząc jasnobrązową pastę.
  4. Stopniowo wlej bulion warzywny lub drobiowy, ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.
  5. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
  6. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj, aby nadać zupie kremową konsystencję.
  7. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  8. Podawaj gorącą, posypaną świeżym koperkiem dla dodatkowego aromatu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.