Jesienna zupa w tym wydaniu rozgrzeje i nasyci. Bez tego dodatku nie warto jej jednak podawać na stół

Zamiast po raz kolejny brać się za kultowe, babcine przepisy, warto nieco zaszaleć i postawić na nieco bardziej oryginalne smakołyki. Prawdziwym jesiennym hitem jest rozgrzewająca zupa na bazie kolorowych warzyw - to jednak nie wszystko. Niebywały smak zagwarantują jej dopiero serowe dodatki.

Chłodne dni rozgościły się za oknem na dobre, przez co domowe menu potrzebuje małego zastrzyku pomysłowości i koloru. Wśród klasyków dobrze wszystkim znanym, warto przemycić też nieco bardziej oryginalne i ciekawsze przepisy - jednym z nich jest jesienna zupa z dodatkiem serowych kąsków. 

Rozgrzewająca zupa idealna na jesień. Z serowym dodatkiem to prawdziwy hit 

W pochmurne, chłodne i deszczowe dni ratunkiem na poprawę humoru i rozgrzanie jest hojna porcja domowej zupy. Tu już na wstępie na usta cisną się klasyki takie jak rosół, pomidorowa czy grzybowa, która o tej porze roku zbiera same pochwały. Prawdziwym hitem jest jednak krem z dyni - kolorowy, sycący, pełen witamin i smaku. Klasykę warto nieco podrasować, by nie stała się szybko nudną czy monotonną pozycją w menu. Pomogą w tym przyprawy, zielenina czy oryginalne dodatki. 

Dyniowa zaserwowana z serowymi smakołykami zaskoczy nawet największych fanów jesieni. Zupa już sama w sobie kryje wiele dobra - wszystko za sprawą dorodnych warzyw, imbiru, bulionu, odrobiny śmietanki czy szczypty płatków chilli. Prawdziwą rozkoszą dla podniebienia jest jednak finisz w postaci grzanek z dodatkiem parmezanu. Ten niepozorny i banalnie prosty w przygotowaniu szczegół jest gwarancją jakości, smaku i pięknego podania. Nie ma zatem co przedłużać - pora zakasać rękawy i brać się za gotowanie! 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na krem z dyni podany z parmezanowymi grzankami 

Składniki na zupę krem: 

  • 850 g obranej dyni, 
  • 700 ml bulionu,
  • 80 ml śmietanki 30 proc.,
  • łyżka oliwy,
  • cebula,
  • kawałek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • ziemniak,
  • pół czerwonej papryki,
  • szczypta płatków chilli,
  • bazylia. 

Grzanki serowe: 

  • 2 bułki np. bagietka lub kajzerka,
  • 25 g masła,
  • 5 łyżek startego parmezanu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Warzywo dokładnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie zrób z papryką. Marchew pokrój w cienkie talarki, czosnek przeciśnij przez praskę, a na koniec obierz i pokrój w kostkę ziemniaka. 
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Gdy warzywo się ładnie zeszli, wrzuć drobno starty obrany imbir oraz czosnek. Nasze trio powinno się zarumienić. 
  4. Kolejnym krokiem jest wrzucenie do garnka wcześniej przygotowanej marchewki, ziemniaka i papryki. Warzywa duś około czterech minuty, a na koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. 
  5. Po chwili wszystkie składniki zalej bulionem, dopraw chilli i gotuj z uchyloną pokrywką przez kwadrans - do miękkości warzyw. 
  6. Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem, zabiel śmietanką i zblenduj na gładki krem. 
  7. Teraz pora na grzanki serowe. Pokrój bułki w drobną kostkę. Pieczywo wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj na małym ogniu do zarumienienia. 
  8. Zmniejsz moc palnika na najmniejszy, dodaj masło, na koniec posyp grzanki parmezanem. Tak przygotowany serowy dodatek serwuj z kremową zupą dyniową. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA