Chłodne dni rozgościły się za oknem na dobre, przez co domowe menu potrzebuje małego zastrzyku pomysłowości i koloru. Wśród klasyków dobrze wszystkim znanym, warto przemycić też nieco bardziej oryginalne i ciekawsze przepisy - jednym z nich jest jesienna zupa z dodatkiem serowych kąsków.
Rozgrzewająca zupa idealna na jesień. Z serowym dodatkiem to prawdziwy hit
W pochmurne, chłodne i deszczowe dni ratunkiem na poprawę humoru i rozgrzanie jest hojna porcja domowej zupy. Tu już na wstępie na usta cisną się klasyki takie jak rosół, pomidorowa czy grzybowa, która o tej porze roku zbiera same pochwały. Prawdziwym hitem jest jednak krem z dyni - kolorowy, sycący, pełen witamin i smaku. Klasykę warto nieco podrasować, by nie stała się szybko nudną czy monotonną pozycją w menu. Pomogą w tym przyprawy, zielenina czy oryginalne dodatki.
Dyniowa zaserwowana z serowymi smakołykami zaskoczy nawet największych fanów jesieni. Zupa już sama w sobie kryje wiele dobra - wszystko za sprawą dorodnych warzyw, imbiru, bulionu, odrobiny śmietanki czy szczypty płatków chilli. Prawdziwą rozkoszą dla podniebienia jest jednak finisz w postaci grzanek z dodatkiem parmezanu. Ten niepozorny i banalnie prosty w przygotowaniu szczegół jest gwarancją jakości, smaku i pięknego podania. Nie ma zatem co przedłużać - pora zakasać rękawy i brać się za gotowanie!
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Przepis na krem z dyni podany z parmezanowymi grzankami
Składniki na zupę krem:
- 850 g obranej dyni,
- 700 ml bulionu,
- 80 ml śmietanki 30 proc.,
- łyżka oliwy,
- cebula,
- kawałek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- ziemniak,
- pół czerwonej papryki,
- szczypta płatków chilli,
- bazylia.
Grzanki serowe:
- 2 bułki np. bagietka lub kajzerka,
- 25 g masła,
- 5 łyżek startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania dyni. Warzywo dokładnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie zrób z papryką. Marchew pokrój w cienkie talarki, czosnek przeciśnij przez praskę, a na koniec obierz i pokrój w kostkę ziemniaka.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Gdy warzywo się ładnie zeszli, wrzuć drobno starty obrany imbir oraz czosnek. Nasze trio powinno się zarumienić.
- Kolejnym krokiem jest wrzucenie do garnka wcześniej przygotowanej marchewki, ziemniaka i papryki. Warzywa duś około czterech minuty, a na koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.
- Po chwili wszystkie składniki zalej bulionem, dopraw chilli i gotuj z uchyloną pokrywką przez kwadrans - do miękkości warzyw.
- Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem, zabiel śmietanką i zblenduj na gładki krem.
- Teraz pora na grzanki serowe. Pokrój bułki w drobną kostkę. Pieczywo wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj na małym ogniu do zarumienienia.
- Zmniejsz moc palnika na najmniejszy, dodaj masło, na koniec posyp grzanki parmezanem. Tak przygotowany serowy dodatek serwuj z kremową zupą dyniową.