Krem z dyni to przepis jesienne pocieszenie. Wystarczy połączyć warzywo z tymi dodatkami i zupa gotowa

Nie daj się jesiennej chandrze i postaw na rozgrzewającą i pełną aromatów zupę dyniową. Jedwabisty krem doda energii i postawi na nogi nawet w najbardziej pochmurny dzień. Nie obejdzie się bez sezonowych warzyw, odrobiny nabiału, a także kolorowych dodatków. Postaw na ten akcent, a krem wyjdzie palce lizać!

Krem z dyni to obowiązkowy przepis każdej jesieni. Kolorowa, esencjonalna i pełna witamin strawa jest banalna w przygotowaniu, a na dodatek obłędnie smaczna. Sekret smaku tkwi jednak w odpowiednich proporcjach, kremowym nabiale i odrobinie pikanterii. Takie zestawienie zawsze się udaje i pięknie prezentuje na talerzu. 

Jesienny krem z dyni, czyli ekspresowy obiad pełen aromatów 

W okresie jesiennym królują sezonowe dobra. Na straganach i w lokalnych warzywniakach półki uginają się od rozmaitych kapust, papryki, soczystych pomidorów i leśnych grzybów. We wrześniu warto postawić też na obłędną dynię, która kryje w sobie niesamowity potencjał. Jednym ze smaczniejszych dań, gdzie odgrywa ona główną rolę, są makarony, bowle, kluski, placki czy klasyka jak zupa krem. Chociaż smak sezonowego dobra jest bardzo delikatny, dobierając odpowiednie składniki, stworzyć można prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Idealnym pomysłem na szybki, smaczny i zdrowy obiad będzie jesienny krem z dyni. Wystarczy tu połączyć kilka składników, czy zadbać o idealną bazę - reszta dosłownie robi się sama! Nie obejdzie się bez aromatycznego imbiru, odrobiny czosnku, chilli, kremowej śmietanki czy dodatku słodkich batatów, które doskonale przełamią wszystkie smaki. Takie zestawienie nie może się nie udać, a to wszystko sprytnie, szybko i bez konieczności brudzenia całej kuchni czy stosu brudnych naczyń! 

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zrób krem z dyni, a jesień będzie o wiele smaczniejsza - przepis to banał

Składniki: 

  • kilogram dyni hokkaido,
  • 2 litry bulionu,
  • marchewka,
  • 500 g batatów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • szczypt płatków chilli,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • oliwa,
  • masło klarowane,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię hokkaido na początku dokładnie wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na blasze i skrop obficie oliwą. Warzywo wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach.
  2. W tym czasie obierz bataty i marchewkę, po czym pokrój je na mniejsze kawałki. Imbir z kolei obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wszystkie trzy składniki podsmaż na maśle klarowanym, a gdy nabiorą kolorów i wydobędą aromaty dopraw je przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  3. Teraz pora na podgrzanie bulionu - najlepiej zrobić do w dużym garnku. Do bazy dodaj warzywa z patelni oraz podpieczoną dynię. Całość dopraw, gotuj przez około 30 minut i na koniec zblenduj na gładki krem. 
  4. Pod koniec wystarczy zabielić zupę krem śmietanką i zadbać o dekorację. Świetnie sprawdzi się w tej roli wszelaki ser, zielenina lub np. kawałki podpieczonej dyni. 
  5. Warto dodać też na wierzch kapkę oliwy czy pikantne przyprawy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.