Ten obiad zniknie w dwie minuty i to z dokładką. Pomidory w tej wersji to rozkosz z piekarnika

Jeśli szukasz łatwego i szybkiego pomysłu na obiad, który zaskoczy całą rodzinę, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. Pomidory w tej wersji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wystarczy je po prostu nafaszerować. Ten obiad zniknie ze stołu, zanim zamkniesz piekarnik.

Więcej przepisów na dania z pomidorami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Prawdą jest, że kochamy wszystko, co faszerowane. Uwielbiamy faszerowane udka, faszerowane piersi z kurczaka, faszerowaną cukinię, a nawet faszerowane pieczarki. Dziś jednak zachęcimy was, by wykorzystać sezon na pomidory i zrobić z nich coś, co rzuci na kolana całą rodzinę. Faszerowane pomidory to przepis na łatwy i niedrogi obiad, a kompozycja dodatków i przypraw sprawia, że każdy chce co najmniej jedną dokładkę. 

Faszerowane pomidory - przepis na obiad, który znika w dwie minuty

Składniki:

  • 8 większych, dojrzałych pomidorów. Polecam malinowe lub bawole serca
  • 250 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 300 mielonego mięsa
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, suszone oregano, szczypta ostrej papryczki
  • starta mozzarella
  • tłuszcz do smażenia

Faszerowane pomidory - sposób wykonania:

  1. Pomidory umyj i odkrój ich górną część (tam, gdzie jest szypułka). Następnie ostrożnie, najlepiej za pomocą łyżeczki do herbaty usuń ze środka gniazda nasienne. 
  2. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Polecam do tego użyć ryżu parabolicznego. Kiedy ryż się gotuje, posiekaj cebulę, a czosnek zetrzyj na tarce. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Może być to smalec, olej lub masło klarowane. Następnie podsmaż cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj mięso. Podsmażaj, aż mięso zmieni kolor. 
  4. Do podsmażonego mięsa dodaj czosnek oraz przyprawy. Dodaj także koncentrat oraz ugotowany ryż. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut. Jeśli uważasz, że farsz będzie za suchy, dodaj odrobinę soku pomidorowego lub bulionu.
  5. Do każdego pomidora nałóż farsz, na farszu połóż trochę startego sera i całość przykryj "kapelusikiem z szypułką". Włóż je do brytfanny albo naczynia żaroodpornego delikatnie natłuszczonego masłem lub oliwą. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez ok. 15 minut, aż zobaczysz, że skórka pomidorów delikatnie się marszczy. Podawaj z ciepłą ziołową bagietką lub grzankami. 

Wskazówka: Zamiast ryżu możesz użyć kaszy kuskus, gryczanej lub jęczmiennej. Możesz także zamienić mięso na podsmażone boczniaki lub peczarki - opcji do wyboru jest bez liku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.