Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepisów na buraki do słoika na zimę jest mnóstwo. Niektórzy robią buraki kiszone - pyszne i bardzo zdrowe, inni robią je jak korniszony - w zalewie z octu i cukru. Jeszcze inni dodają do nich paprykę, ale my dziś stawiamy na klasykę. Jak zrobić buraczki do słoików, które będą idealne do zasmażania lub nawet na zimno? Pomiń ocet i zastąp go sokiem z cytryny. To nie tylko doda im smaku, ale także sprawi, że podczas pasteryzacji zachowają kolor. Ważny jest także czosnek - nie można o nim zapomnieć.
Składniki:
Zawsze warto mieć pod ręką słoik pysznych, delikatnych buraczków. Kiedy robisz pieczeń, kotlety mielone lub mięsny sos, aż się prosi, by podać do nich zasmażane buraczki. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz masło, dodasz buraczki ze słoika, odrobinę soli, cukru i pieprzu i będziesz podsmażać kilka minut. Pod koniec wystarczy oprószyć mąką i mieszać, by zgęstniały.