Buraki na zimę do słoików. Będą idealne do zasmażania, ale nie dodawaj octu. Inny składnik lepiej się sprawdzi

Buraki do słoików na zimę można robić na wiele różnych sposobów, ale dziś zdradzimy wam przepis, który jest absolutnie genialny i bardzo stary - tak już robiły nasze mamy i babcie. Buraczki będą perfekcyjne - wyraziste i aromatyczne i to bez octu. Zamiast niego, warto dodać inny składnik. A w zasadzie dwa składniki. Inne przepisy mogą się schować.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepisów na buraki do słoika na zimę jest mnóstwo. Niektórzy robią buraki kiszone - pyszne i bardzo zdrowe, inni robią je jak korniszony - w zalewie z octu i cukru. Jeszcze inni dodają do nich paprykę, ale my dziś stawiamy na klasykę. Jak zrobić buraczki do słoików, które będą idealne do zasmażania lub nawet na zimno? Pomiń ocet i zastąp go sokiem z cytryny. To nie tylko doda im smaku, ale także sprawi, że podczas pasteryzacji zachowają kolor. Ważny jest także czosnek - nie można o nim zapomnieć.

Buraczki do słoików na zimę - przepis na tradycyjny dodatek do obiadów

Składniki:

  • 4 kg buraków (polecam użyć tych podłużnych)
  • 2 czubate łyżki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Buraki do słoików - sposób wykonania:

  1. Buraki obierz i włóż do garnka. Zalej je wodą tak, by tylko je przykrywała. Dodaj odrobinę soli i 2 listki laurowe. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu. 
  2. Ugotowane buraczki zetrzyj na tarce o grubych lub średnich oczkach. Dodaj sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. 
  3. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Następnie włóż do nich buraczki i szczelnie zakręć. Słoiki z buraczkami włóż do dużego garnka.
  4. Słoiki zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 10 minut od zagotowania. Ostudzone buraczki przenieś do piwnicy lub spiżarni. 

Zawsze warto mieć pod ręką słoik pysznych, delikatnych buraczków. Kiedy robisz pieczeń, kotlety mielone lub mięsny sos, aż się prosi, by podać do nich zasmażane buraczki. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz masło, dodasz buraczki ze słoika, odrobinę soli, cukru i pieprzu i będziesz podsmażać kilka minut. Pod koniec wystarczy oprószyć mąką i mieszać, by zgęstniały. 

Więcej o: