Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Błyskawiczne bułeczki jogurtowe rozwiążą kłopot, gdy nagle w domu zabraknie pieczywa, a chodzi za tobą ochota na kanapkę lub coś do przekąszenia. W zasadzie te bułeczki przypominają nieco proziaki, ale są zdecydowanie dużo bardziej puszyste i delikatniejsze. Jak zrobić te bułeczki? Chyba nie istnieje łatwiejszy przepis.
Szybkie bułeczki z trzech składników:
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (wybierz ten z zawartością tłuszczy 2 proc.)
- 260 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: szczypta soli, ulubione ziarna i nasiona, mak, sezam
Bułeczki z trzech składników - sposób wykonania:
- Jogurt wlej do miski i podgrzej go w mikrofalówce. Wystarczy włączyć urządzenie na optymalną moc na jedną minutę.
- Do miski z jogurtem przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj całość szpatułką.
- Kiedy składniki się połączą, chwilę jeszcze zagniataj ciasto. Następnie wyłóż je na blat i odrywaj z ciasta kawałki jednakowej wielkości. Możesz też uformować z ciasta rulon i podzielić go na równe kawałki.
- Każdy kawałek "uturlaj" w dłoniach i spłaszcz, bu przypominały kształtem bułki.
- Na patelni rozgrzej minimalną ilość tłuszczu. Następnie połóż na patelni bułeczki i smaż z obu stron na niewielkiej mocy palnika, aż nieco urosną i zrobią się rumiane. Najlepiej smażyć je pod przykryciem.
Tak przygotowane bułeczki świetnie smakują i na słono, i na słodko i prosto z patelni. Jeśli lubisz kombinować w kuchni, luz zwyczajnie nie masz czasu, takie bułeczki świetnie zastąpią pieczywo. Nic, tylko zajadać.