Przepyszne, szybkie i łatwe ciasteczka, od których nie rosną boczki. Wyrzuć z przepisu jeden składnik

Ciasteczka owsiane są pyszne i wszyscy bardzo je lubimy pochrupać do kawki lub na przerwie w szkole czy pracy. Jednak te kupowane w sklepie często mają podejrzane składy i najczęściej nie dodadzą nam wielu wartości odżywczych. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić ciasteczka owsiane, po których nie strach wejść na wagę. Wystarczy wyrzucić z listy składników jedną rzecz.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szukasz przepisu na szybkie, łatwe i przepyszne ciasteczka, które można jeść do woli i bez wyrzutów sumienia dać dzieciom do szkoły? Jeśli tak, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane. Jak je zrobić, żeby nieco je "odchodzić"? Nie używaj cukru, a zamiast niego dodaj erytrol. Erytrol zwany też "cudownym cukrem" niemal nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny, co ważne dla osób dbających o linię i prawidłową gospodarkę węglowodanową. Takie ciasteczka są nawet smaczniejsze, niż ze zwykłym cukrem. Oto prosty przepis na zdrowe łakocie. 

Proste i pyszne ciasteczka owsiane - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki owsianych płatków górskich
  • pół kostki masła
  • 3-4 łyżki mąki, najlepiej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki erytrolu
  • 2 większe jajka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę nasion słonecznika
  • opcjonalnie: 2 łyżki suszonej żurawiny

Ciasteczka owsiane - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej płatki owsiane. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i erytrol. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Masło włóż do rondelka i rozpuść je. Kiedy masło się grzeje, roztrzep jajka. 
  3. Do miski z płatkami dodaj masło (nie powinno być gorące) i wlej roztrzepane jajka. Dodaj także żurawinę, jeśli jej używasz. 
  4. Masę na ciasteczka dokładnie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na blaszkę porcje masy na ciasteczka i delikatnie spłaszczaj, by nie były wypukłe. 
  5. Blaszkę odstaw na 15 minut, by masa delikatnie stężała. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. 
  6. Blaszkę z ciasteczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. kwadrans, aż ciasteczka będą złote. Podawaj, kiedy całkowicie wystygną. 

Do ciasteczek owsianych możesz dodać także łyżeczką mąki ziemniaczanej. Jej dodatek sprawi, że będą bardziej zwarte i dłużej świeże. Możesz dodać także dojrzałego, rozgniecionego banana. Wówczas dodaje jedynie połowę erytrolu. Takie ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. 

Więcej o: