Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szukasz przepisu na szybkie, łatwe i przepyszne ciasteczka, które można jeść do woli i bez wyrzutów sumienia dać dzieciom do szkoły? Jeśli tak, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane. Jak je zrobić, żeby nieco je "odchodzić"? Nie używaj cukru, a zamiast niego dodaj erytrol. Erytrol zwany też "cudownym cukrem" niemal nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny, co ważne dla osób dbających o linię i prawidłową gospodarkę węglowodanową. Takie ciasteczka są nawet smaczniejsze, niż ze zwykłym cukrem. Oto prosty przepis na zdrowe łakocie.
Proste i pyszne ciasteczka owsiane - przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki owsianych płatków górskich
- pół kostki masła
- 3-4 łyżki mąki, najlepiej pełnoziarnistej
- 4 łyżki erytrolu
- 2 większe jajka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę nasion słonecznika
- opcjonalnie: 2 łyżki suszonej żurawiny
Ciasteczka owsiane - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wsyp do niej płatki owsiane. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i erytrol. Dokładnie wymieszaj.
- Masło włóż do rondelka i rozpuść je. Kiedy masło się grzeje, roztrzep jajka.
- Do miski z płatkami dodaj masło (nie powinno być gorące) i wlej roztrzepane jajka. Dodaj także żurawinę, jeśli jej używasz.
- Masę na ciasteczka dokładnie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na blaszkę porcje masy na ciasteczka i delikatnie spłaszczaj, by nie były wypukłe.
- Blaszkę odstaw na 15 minut, by masa delikatnie stężała. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
- Blaszkę z ciasteczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. kwadrans, aż ciasteczka będą złote. Podawaj, kiedy całkowicie wystygną.
Do ciasteczek owsianych możesz dodać także łyżeczką mąki ziemniaczanej. Jej dodatek sprawi, że będą bardziej zwarte i dłużej świeże. Możesz dodać także dojrzałego, rozgniecionego banana. Wówczas dodaje jedynie połowę erytrolu. Takie ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.