Ten domowy keczup bije sklepowe na głowę. Jest pyszny i sprawdzi się nawet do kanapek do szkoły

Domowy keczup to o wiele smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji. Sos przygotowany we własnej kuchni nie ma sztucznych dodatków i zawiera o wiele mniej cukru, dzięki czemu spokojnie można go podawać również dzieciom. Sprawdzi się jako urozmaicenie do dań, a także do szkolnych kanapek!

Przygotowując domowy ketchup należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki. Pomidory powinny być dojrzałe, czerwone, mięsiste i pachnące. Najlepiej wykorzystać warzywa z własnego krzaka lub kupić je bezpośrednio u rolnika lub na straganie. Te z marketu często są niedojrzałe i nie nadają się do domowych przetworów.

Przepis na domowy keczup. Potrzebujesz tylko prostych składników

  • 3 kilogramy dojrzałych pomidorów
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • łyżka soli
  • łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Przygotowanie własnego keczupu jest prostsze niż myślisz

Pomidory delikatnie natnij, sparz wrzątkiem przez pięć minut, a następnie obierz ze skórki. Pokrój warzywa na ćwiartki i odetnij twardy środek.

Do dużego garnka wlej odrobinę oliwy. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na tłuszcz, aż się zeszklą. Następnie dorzuć pomidory. Gotuj bez przykrycia przez około godzinę. Po 30 minutach do garnka wlej ocet i dalej gotuj. 

Gdy pomidory zmiękną, zetrzyj je blenderem, dodaj sól i cukier, łyżeczkę papryki, musztardę i opcjonalnie cynamon. Gotuj ketchup na małym ogniu, bez przykrycia do uzyskania pożądanej gęstości.

Keczup jest od razu gotowy do spożycia, jednak warto go zapasteryzować. W tym celu przelej go do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć, wstaw do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika i podgrzewaj przez około 20 minut. Oczywiście można też zrobić to w tradycyjny sposób, w garnku z gorącą wodą. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.