Najlepsza papryka marynowana na świecie z przepiśnika mamy. Zawsze jest chrupiąca i po prostu smaczna

Marynowana papryka to zamknięcie smaku lata w słoiku. Sprawdza się tak samo świetnie jak kiszone ogórki czy inne przetwory. Warto mieć jednak dobry przepis, ponieważ bardzo łatwo ją zepsuć. Gwarantuję jednak, że ten przepis na najlepszą paprykę marynowaną nigdy nie zawodzi.

Robienie zapasów na zimę bywa męczące, jednak gdy nadejdą mrozy, a my odkręcimy słoiczek z marynowaną papryką, na pewno sobie podziękujemy. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a dzięki odpowiednim dodatkom, możemy zmieniać jej smak wedle uznania.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Ostra papryka to dodatek dla miłośników mocnych smaków 

Domowa papryka marynowana to obłędnie pyszny dodatek do sosów, mięs czy kanapek. Doskonale prezentuje się w każdej formie, a jeszcze lepiej smakuje. Czasem jednak zdarza się tak, że po odkręceniu słoika i wyjęciu papryki, okazuje się, że jest ona miękka i niesmaczna. Jak temu zapobiec? Zastosuj się do poniższego przepisu, a na pewno wyjdzie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 900 g papryki (czerwonej lub żółtej), 
  • 700 ml wody, 
  • 100 ml octu spirytusowego 10 proc., 
  • 60 ml oleju, 
  • pół cebuli, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 85 g cukru, 
  • 2 gałązki tymianku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 2 ziarenka gorczycy (na słoik), 
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego (na słoik), 
  • 2 łyżeczki soli. 

Jeśli zależy ci na tym, by papryka marynowana była ostra, możesz dodać 2-3 rozkrojone papryki chilli z pestkami do słoika ze zwykłą papryką. Wówczas zyskasz pikantny dodatek do kanapek. Zanim jednak zabierzesz się za paprykę chilli, załóż rękawiczki.  

Najlepsza papryka marynowana - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz wszystkie papryki. Pokrój je na szersze słupki i pozbądź się gniazd nasiennych. 
  2. Zabierz się za zalewę. Do garnka wlej wodę oraz ocet, dodaj też sól i cukier. Gotuj na średnim ogniu aż do rozpuszczenia i wymieszania składników. 
  3. Umyj i wyparz słoiki, a następnie włóż do nich pokrojoną drobno cebulę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku.   
  4. Dodaj do słoików gałązki tymianku, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarnka gorczycy i pieprzu. Umieść w słoikach pokrojone kawałki papryki. Ma być ich tyle, by w słoiku było ciasno. Dzięki temu po otwarciu będą chrupiące, jak należy.  
  5. Zalej słoiki gotową zalewą, ale zostaw trochę miejsca, bo inaczej papryka zacznie pleśnieć. Dodaj też do każdego ze słoików kroplę oleju. 
  6. Do dużego garnka wstaw słoiki z papryką. Do garnka wlej letnią wodę. Pamiętaj, by woda nie sięgała do zakrętek słoika. Garnek przykryj pokrywką i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmij słoiki do wystudzenia. 
Więcej o: