Robienie zapasów na zimę bywa męczące, jednak gdy nadejdą mrozy, a my odkręcimy słoiczek z marynowaną papryką, na pewno sobie podziękujemy. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a dzięki odpowiednim dodatkom, możemy zmieniać jej smak wedle uznania.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Ostra papryka to dodatek dla miłośników mocnych smaków
Domowa papryka marynowana to obłędnie pyszny dodatek do sosów, mięs czy kanapek. Doskonale prezentuje się w każdej formie, a jeszcze lepiej smakuje. Czasem jednak zdarza się tak, że po odkręceniu słoika i wyjęciu papryki, okazuje się, że jest ona miękka i niesmaczna. Jak temu zapobiec? Zastosuj się do poniższego przepisu, a na pewno wyjdzie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 900 g papryki (czerwonej lub żółtej),
- 700 ml wody,
- 100 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 60 ml oleju,
- pół cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 85 g cukru,
- 2 gałązki tymianku,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarenka gorczycy (na słoik),
- 2 ziarenka pieprzu czarnego (na słoik),
- 2 łyżeczki soli.
Jeśli zależy ci na tym, by papryka marynowana była ostra, możesz dodać 2-3 rozkrojone papryki chilli z pestkami do słoika ze zwykłą papryką. Wówczas zyskasz pikantny dodatek do kanapek. Zanim jednak zabierzesz się za paprykę chilli, załóż rękawiczki.
Najlepsza papryka marynowana - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz wszystkie papryki. Pokrój je na szersze słupki i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Zabierz się za zalewę. Do garnka wlej wodę oraz ocet, dodaj też sól i cukier. Gotuj na średnim ogniu aż do rozpuszczenia i wymieszania składników.
- Umyj i wyparz słoiki, a następnie włóż do nich pokrojoną drobno cebulę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku.
- Dodaj do słoików gałązki tymianku, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarnka gorczycy i pieprzu. Umieść w słoikach pokrojone kawałki papryki. Ma być ich tyle, by w słoiku było ciasno. Dzięki temu po otwarciu będą chrupiące, jak należy.
- Zalej słoiki gotową zalewą, ale zostaw trochę miejsca, bo inaczej papryka zacznie pleśnieć. Dodaj też do każdego ze słoików kroplę oleju.
- Do dużego garnka wstaw słoiki z papryką. Do garnka wlej letnią wodę. Pamiętaj, by woda nie sięgała do zakrętek słoika. Garnek przykryj pokrywką i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmij słoiki do wystudzenia.